mszp.hu | Belföld
2020. október 09. 22:07

Alapszolgáltatást a lakhatási biztonság érdekében!

Alapszolgáltatást a lakhatási biztonság érdekében!
A Habitat for Humanity Magyarország legújabb jelentése szerint a magyar lakosság nagyjából 10 százaléka nem, vagy csak súlyos áldozatok árán képes megfizetni közüzemi szolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminőséghez szükséges. Ez is azt bizonyítja, hogy rengeteg magyart érint az energiaszegénység problémája, amelynek az okozói a magyarországi magas energiaárak és a rossz állapotban lévő lakásállomány.

A Magyar Szocialista Párt szerint egy igazságos társadalomban elengedhetetlen, hogy a létfenntartáshoz minimálisan szükséges alapvető közszolgáltatásokhoz mindenki megfizethető áron hozzáférhessen: senki ne fagyjon meg a saját fűtetlen otthonában azért, mert nem tudja kifizetni a gáz- vagy a villanydíjat, senki ne kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja kifizetni a vízdíjat.

A mai napig nincsen hivatalos magyarázat arra, miért adja a Fidesz-kormány a 30-40 forintos gázt 101 forintért a háztartásoknak. Az árak nyomon követéséért is felelős Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2014 áprilisa óta egyetlen egyszer sem tett javaslatot a lakossági árak mérséklésére, hiába csökkent a felére a földgáz nagykereskedelmi ára az elmúlt években.

Miért fizettet az indokoltnál többet a nyugdíjasokkal, a családokkal, a dolgozó vagy éppen munkanélküli emberekkel a gázért? Különösen akkor, amikor a gazdasági válság miatt sok ember jövedelme és jövőbeni helyzete bizonytalanná vált.

A családok, különösen a szerény jövedelmű emberek számára elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány továbbra is az indokoltnál drágábban, 101 forintért adja a gáz köbméterét a lakossági fogyasztóknak, miközben annak tőzsdei ára már hónapok óta 30 forint alatt van.

Éppen ezért elérkezett az idő az alapszolgáltatás bevezetésére a közműszolgáltatásban, és a lakossági energiaárak igazságos módon történő csökkentésére! Az MSZP és a Párbeszéd szerint igazságos, sávos árrendszerre van szükség, valamint olyan rendszerre, amely a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékéig megfizethető, az ivóvíz esetében jelképes áron, alanyi jogon biztosítja mindenki számára az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Az MSZP, mint szociáldemokrata párt célja, hogy senki se kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja fizetni a rezsit.

Tóth Bertalan,
az MSZP társelnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok