Külföld | Albánia
2013. december 10. 21:17

Albánia: a tagjelöltség eredmény és kihívás

"Amikor tagjelölti státuszt szavazunk Albániának, nem csak az uniós csatlakozási feltételek teljesítésében elért eredményeit értékeljük, hanem biztatást is kívánunk adni a folytatáshoz. Az albániai polgárok jólétet, jogállamot, demokráciát akarnak, a politikai erőknek folytatniuk kell a párbeszédet az ország fejlődését meghatározó alapvető kérdésekben" - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az Albániáról szóló kedd esti parlamenti vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában.

"Örvendetes, hogy hosszú hónapokig tartó 'mosolyszünet' után, az albániai politikai erők megtalálták a párbeszéd útját. A békés nyári kormányváltás arról árulkodott, hogy a kormánypárti és ellenzéki pártok felismerték: "egyedül nem megy", együtt kell működniük az ország modernizálásában, a demokrácia megszilárdításában. A közelmúlt eseményei, az ellenzék októberi parlamenti bojkottja azonban figyelmeztetnek arra, hogy mennyire törékeny a tűzszünet a politikai ellenfelek között. A tagjelölti státusz elnyerését követően is azon kell munkálkodnia valamennyi albániai politikai erőnek, hogy megőrizze az ország fejlődésének alapvető irányát meghatározó kérdésekben kialakult konszenzust. Ez a záloga annak, hogy a politikai elit teljesítse a népnek tett ígéretét, és az európai uniós tagság felé kormányozza Albániát" - hangsúlyozta Göncz Kinga írásbeli hozzászólásában.

"Amikor támogatásunkról biztosítjuk az Albániának adandó tagjelölti státuszt, elismerjük a feltételek teljesítésében elért komoly haladást. Ugyanakkor biztatást is kívánunk adni a folytatáshoz, hogy ne hagyjon alább a reform lendülete, hiszen egy sor területen - az erőfeszítések ellenére - váratnak magukra a látványos eredmények.

Az albániai polgárok 2010 óta vízum nélkül utazhatnak az EU területére. Az "ajtónyitás" eredménye is, hogy Albániában viszonylag normalizálódott a politikai helyzet, a polgárok a döntéshozatalt megbénító politikai torzsalkodások helyett jólétet, jogállamot, demokráciát követelnek. Egy friss felmérés szerint az uniós tagságot az albán lakosság 85 százaléka támogatja" - áll a képviselő hozzászólásában.

"Az uniós kormányok e hónap elején fogadták el azt a jogszabály-módosítást, ami lehetővé teszi a vízumkötelezettség visszaállítását harmadik országokkal szemben, elsősorban a Nyugat-Balkánról érkező "menekültek" nagy száma miatt. Az albán kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy ez a vívmány ne kerüljön veszélybe, elsősorban az emberkereskedelem elleni hatékony lépésekkel, a szervezett bűnözés elleni határozott fellépéssel. Ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a vízummentesség megvonását megalapozó döntést mindenre kiterjedő, hiteles adatokat produkáló vizsgálatnak kell megelőznie!" - szögezte le Göncz Kinga írásbeli hozzászólásában.