Népszava
2011. augusztus 30. 10:04

Álcázott gazdasági irányváltás

Gyakorlatilag elismerte Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, hogy a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevével fémjelzett gazdaságpolitika kudarcot vallott. A kormányzati propagandában gyakran hangoztatott gazdasági növekedésnél alacsonyabb bővüléssel számolt a volt pénzügyminiszter, és egy televíziós műsorban arról beszélt, hogyan képzeli el a kieső bevételeket pótlását.

Már Varga Mihály sem három, hanem inkább csak két százalékos, vagy annál is alacsonyabb gazdasági növekedés esélyével számol 2011-ben. A miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár szavaival, ha ez bekövetkezik, 80-100 milliárd forintos költségvetési lyukat kell betömni. Varga kijelentette, ekkora hiányt nem lehet egyetlen tétellel "behúzni." Ehelyett 8-10 forrásból származó, nagyjából 10-20 milliárd forintos visszavágással lehet pótolni a vártnál alacsonyabb adóbevételetet, köztük az áfát. Az alacsonyabb növekedés 2012-ben már akár 400 milliárd forintos léket is üthet az államháztartáson.

Varga Mihály, aki eddig kínosan kerülte a költségvetéssel, gazdasági témákkal kapcsolatos megszólalásokat. Ez a mostani nyilatkozata valójában a Matolcsy-féle gazdaságpolitika kritikája is - mondta lapunknak Tukacs István, a költségvetési bizottság szocialista tagja. A szakpolitikus hangsúlyozta, Varga Mihály megszólalása azért is fontos esemény, mert az mára egyértelművé vált, hogy a Matolcsy György fémjelezte gazdaságpolitika csődöt mondott. Hiába az euró-válságra való hivatkozás, a magyarországi helyzetért első sorban a kormány a felelős. Kétségtelen tény, hogy az unió is ezer bajjal küszködik, amit még tetéz az alapjaiban elhibázott gazdaságpolitikával - jegyezte meg Tukacs István.

A szocialista szakpolitikus úgy vélte, hogy ezeket a 10-20 milliárdokat főleg fejlesztési beruházások forrásaiból csípi majd le a kormány. Emiatt több fejlesztési program is veszélybe kerülhet, az uniós programok önrészét csonkíthatják meg. A beruházások elmaradása pedig tovább mérsékelheti a növekedést. Természetesen akadnak kivételek, mert a debreceni stadion 10 milliárd forint plusz áfás közpénzekből való építkezésének lemondása nem jelentene hátrányt. Az más kérdés, hogy szerintem Varga Mihály alul maradna egy ilyen ügyben Kósa Lajos debreceni polgármesterrel szemben - jegyezte meg Tukacs István. Jövőre pedig a több százmilliárd forintos hiányt nem lehet társadalmi feszültségek nélkül pótolni.

Több szakértő is megoldásnak tartaná a tudatosan felpörgetett inflációt a hiány csökkentésére, ez a lépés viszont "felfalná" a jövedelmeket. Tukacs megemlítette, a szocialisták mindig is a két kulcsos adó mellett érveltek. Orbán nem fogja elismerni az egy kulcsos adó kudarcát, de egyes megszólalásokból arra lehet következtetni, valamilyen módon, például a Fidesz által szinte elsőként eltörölt vagyon adó jellegű terhekkel a tehetőseket is "megtalálják".

Az nem számít újdonságnak, hogy Varga Mihály mást mond, mint Matolcsy György, tehát eddig is voltak eltérő nézetek a gazdaságpolitikáról a Fideszen belül - nyilatkozta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. A két szakpolitikust eltérő "iskolához" sorolták eddig is- tette hozzá. A szakember szerint a kormány úgy is átültetheti a gyakorlatba a Varga Mihály által említetteket, hogy az nem érinti például Matolcsy György pozícióját, illetve a kormányzati struktúrát. Nyíltan minden bizonnyal elutasítják gazdasági miniszter politikájának bukását hangoztató véleményeket, amit azonban nehezít, hogy az utóbbi időben már a jobboldali sajtó és a Fideszhez közel álló közgazdászok is erre utaló írásokat jelentetnek meg.

A kormány nyilván arra fog törekedni, hogy folyamatosnak tüntesse fel a gazdaságpolitikáját, akkor is, ha bekövetkezik valamilyen irányváltás - vélte Juhász Attila. Ezt támaszthatja alá Orbán Viktor hétfői beszéde is, amely a korábbi megnyilatkozásokhoz hasonlóan Magyarországot továbbra is olyan mintának nevezte, amely nem hagyományos gazdasági eszközökkel igyekezett talpon maradni a válság időszakában, s az Orbán-kormány intézkedéseit a miniszterelnök szerint követi Európa. A kormányfő az euró-övezet és a nemzetközi gazdasági környezet nehézségeivel is magyarázhatja a kényszerű megszorító intézkedéseket, ha nem is nevezi így. Idén nyárig a kormánypárt támogatottsága folyamatosan csökkent, a szabadságolások időszakában stagnált, de ez is természetes ha a gazdaságban problémák vannak - fűzte hozzá Juhász Attila.

Az majd kiderül, hogy ősszel folytatódik-e a Fidesz szavazótáborának olvadása, vagy a kabinet képes stabilizálni a helyzetét. Az is nagy kérdés, hogy az ellenzék hogyan tud élni a megszorítások okozta új helyzettel. A vezető elemző úgy vélte, a legnehezebb az MSZP dolga lesz, hiszen a választókban hasonló tapasztalatok rögzültek a baloldali kormányzat időszakából is. Nem tartják a választók hitelesnek a szocialisták kritikáját. Az LMP részéről sem látni igazán erős érvrendszert. A Jobbik egy populista, megszorítás ellenes propagandával viszont tovább erősítheti pozícióját.

Az államtitkár téved

Varga Mihály a televízió műsorban a következőket az áfáról ezt állította: "Nyilván itt is egy olyan örökséggel találkoztunk, amiről korábban nem volt senkinek fogalma Magyarországon. Egy 2007-es adómódosítás következtében rosszul nem fizették ki az általános forgalmi adót a vállalkozásoknak, nem utalták ezt a pénzt vissza" . emlékeztetet a Pénzcentrum.hu internetes portál. Csakhogy ez az állítás nem igaz. A kifogásolt áfa-visszaigénylési tilalmat először az 1999. november 9-én elfogadott 99. törvény 13. §-a iktatta be az áfatörvénybe. Így az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi egy új bekezdéssel egészült ki.

Bihari Tamás / Népszava

Az eredeti írás az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=465514