Belföld
2012. december 10. 14:05

Alkotmánybíró-választás: kutyakomédia az egész

A 15 fősre duzzasztott, hatásköreiben jelentősen megtépázott Alkotmánybíróság tagjainak jelölésére vonatkozó szabályok megváltozása, a jelölés gyakorlata, valamint a jelenlegi ciklusban megválasztott 4 alkotmánybíró személye miatt értelmét vesztette az MSZP képviselőcsoportjának az a formális joga, hogy alkotmánybíró személyére tegyen javaslatot.

Ezért a Magyar Szocialista Párt sem az új alkotmánybíró jelölésében, sem a megválasztásában nem fog részt venni.

Bár az Alkotmánybíróság szakmaiságának mélypontja kétségtelenül nem Salamon László megválasztása. A legcsúfosabb jelölés és választás Balsai Istváné volt. Azé a Balsai Istváné, akinek a saját önálló indítványára csorbították 2010 októberében az Alkotmánybíróság hatásköreit, aki előterjesztőként jegyzi a visszamenőleges hatályú törvényeket és a jogállamiság elvét sárba tipró semmisségi törvényt, aki asszisztált a korengedményes nyugdíj megszüntetéséhez és az ellátások megadóztatásához.

Most újabb alkotmánybírót választ a Fidesz-KDNP pártszövetség. A jelölt Salamon László, aki alkotmányosságból és szakmai felkészültségből már az Alkotmányügyi bizottság elnökeként is megbukott. Ennek bizonyítéka, hogy az elmúlt időszakban 9 törvényt küldött vissza Áder János köztársasági elnök az Országgyűlésnek, mert e törvények elfogadása során súlyosan sérültek a képviselők jogai, az eljárás törvényessége.

Márpedig az Alkotmányügyi bizottságnak sem az a feladata, hogy a Fidesz szavazógépeként ész és értelem nélkül asszisztáljon a törvénysértésekhez, hanem pontosan az, hogy az alkotmányosság őre legyen és garantálja a parlament jogszerű működését. Ezen a vizsgán Salamon elnök úr csúfosan megbukott.

Hogy gondolhatná bárki komolyan ezek után, hogy az Alkotmánybíróság tagjaként az alkotmány független őre és nem a Fidesz-akarat végrehajtója, pártkatona lesz?

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes

Tóbiás József,
frakcióvezető-helyettes