mszp.hu | Belföld
2020. október 21. 16:45

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a rokkantak kárrendezéséért és a Tb-ellátás irreális beszigorítása miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a rokkantak kárrendezéséért és a Tb-ellátás irreális beszigorítása miatt
A kormány több egészségügyi intézkedése, így például a rokkantak jogfosztása és az akár sürgősségi ellátásoktól való teljes megfosztás súlyosan alkotmánysértő az MSZP álláspontja szerint – erről tartott online sajtótájékoztatót Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti bizottságának elnöke szerda délután.

Közel két évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság meghozta döntését a rokkantak ügyében, mely szerint a Parlamentnek új törvényt kell hoznia, természetesen a kormány előterjesztésre kapcsán, hiszen a 2012-es nyugdíjrendszer átalakítása során 196.000 embert köteleztek felülvizsgálatra, ismertette Korózs Lajos.

Hangsúlyozta, az Alkotmánybíróság akkor kimondta, hogy törvénytelenül járt el a kormány, mert megváltoztatták a minősítési szabályokat, és így több tízezer ember ellátását csökkentették, vagy elvették.

„Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy ez így törvénytelen, ugyanis nagyon sok embernek nemhogy javult volna, hanem még romlott is az állapota. Ehhez képest ma kevesebbet kap vagy épp semmit, mert a kormány átminősítette a státuszát” – magyarázta a szocialista politikus. Kiemelte, ezen kívül az Alkotmánybíróság arra is kötelezte a kormányt, hogy definiálja a paramétereket, ugyanis az intézkedéseik alapján nem világos, mit értenek javuláson vagy rosszabbodáson.

„Országgyűlési határozati javaslatot nyújtottunk be, hogy az Országgyűlés legyen tekintettel a megváltozott munkaképességűek és egészség-károsodottak jogsérelmeire, az azokból fakadó szükségszerű kártalanításokra, az ellátórendszer hibáinak kiküszöbölésére, és hozza meg az új törvényt. Az Alkotmánybíróság öt hónapot adott a kormánynak e pár paragrafus megalkotására, ami egy-két napot venne igénybe. Másfél éve lejárt a határidő!” – hívta fel a figyelmet.

„Azt is kértük, hogy legyen örökölhető a kártalanítás összege, hiszen ezalatt az idő alatt sokan elhaláloztak a károsultak közül. Indokolásunkhoz hozzátartozik, hogy épp most tárgyalják a zárszámadást, és ebből kiderül, hogy még azt sem adták meg, amit a költségvetésben beterveztek: több mint 4 milliárdot egyszerűen nem adtak oda nekik a tervezetthez képest” – tette hozzá.

Bejelentette, az MSZP azügyben is Alkotmánybírósághoz fordul, hogy július 1-től beszigorította a kormány az egészségügyi ellátást. Az EMMI augusztus végi rendeletben leszabályozta a végrehajtást, amely szerint ma már a sürgősségi ellátást is kiszámlázhatják azoknak az embereknek, akiknek fél év évig nincs fizetve a társadalombiztosítása.

„Ez embertelen, hiszen egy sürgősségi ellátást, mint egy áramütés vagy egy stroke, az ember nem tervez. Aki nem tudja befizetni hónapról hónapra a 7710 forintot, az miből tudna 700.000 forintot befizetni?” – tette fel a kérdést.

„A kormány az embereket nemhogy az út szélén hagyta, de még bele is rúgta az árokba. Több mint 430.000-en vannak ma már a tartósan munkanélküliek: ennyi embernek majd pirosan fog villogni a lámpa. Ezt elfogadhatatlannak, alkotmányellenesnek és emberiességellenesnek tartjuk! Ezért fordulunk az Alkotmánybírósághoz!” – erősítette meg a Népjóléti bizottság szocialista elnöke.

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok