mszp.hu | Belföld
2020. május 21. 18:00

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a dolgozók védelmében

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a dolgozók védelmében
Beláthatatlan ideig tartó rendelettel korlátozta a munkavállalói jogokat a kormány, az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a különleges jogrend megszüntetésére.

A szakszervezetek kérésére az ellenzéki pártok az MSZP vezetésével emellett az Alkotmánybírósághoz is fordulnak – jelentett be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„A mi törvényjavaslatunk a valóságot tükrözi, tehát hogy hogyan engedték el a munkájukat vesztő munkavállalók kezét, hogyan nem segítik a nyugdíjasok mindennapi megélhetését: majd egy 53. heti jövőbeni juttatásra számíthatnak, pedig hát most kellene a támogatás” – ismertette Tóth Bertalan.

Az MSZP elnöke szerint a felhatalmazás alatt született rendeletek törvényi visszavonására azért van szükség, mert a kormány nem élt, hanem visszaélt a vészhelyzet adta lehetőséggel.  „A felhatalmazás az elmúlt hónapokban arra adott lehetőséget, hogy sok esetben ezzel visszaéljenek, saját háttérembereket juttattak előnyökhöz és olyan átcsoportosításokat hajtottak végre a költségvetésben, ami nem feltétlen a koronavírushoz tartozik: vadászati kiállítás és a Tenisz Szövetségnek is most éppen adnak 3 milliárd forintot, tehát sok olyan ügy van, ami nem fért volna bele egy normális jogrendbe” – emlékeztetett.

„Mi azt kértük, hogy legalább olyan legyen a munkahelyvédelmi program, mint a környező országokban, hogy ne csak a kieső munkaidőre eső munkabér 70%-át kapják meg a munkavállalók, hanem a teljes bérük és járulékaiknak a 80%-át, ahogy sok országban ezt megtették. Azt javasoltuk, hogy a svájci indexálás alapján kiszámított nyugdíjemelést most kapják meg a nyugdíjasok, és kezdődjön meg a kisnyugdíjak felzárkóztatása” – sorolta az MSZP elvárásait a pártelnök.

Tóth Bertalan elmondta, ellenzéki pártok beadtak az Alkotmánybírósághoz egy javaslatot, hogy adják vissza a munkavállalók jogait, mivel a kormányzati rendelkezés arról szól, hogy a munkáltató bármilyen szinten eltérhet a munka törvénykönyvétől és a jogoktól. A” Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte ezt az ellenzéki pártoknál.

Kiszolgáltatott helyzetben vannak a munkavállalók. A munkavállalói jogok olyan jogokat tartalmaznak, ami az emberi méltóság keretei között van, nincs olyan krízis, amiben meg lehetne engedni az erről való lemondást” – hangsúlyozta Tóth. „Az állam vállalja el a munkavállalók bérének és járulékainak 80%-át és akkor nem kényszerül rá a munkaadó, hogy ilyen rendelkezések legyenek” – tette hozzá.

Kérdésre a szocialista politikus elmondta, mindez azért nem megy magától, mert a Fidesz-KDNP számára ez nem prioritás. „Számukra az a prioritás, hogy legyen vadászati kiállítás, hogy épüljenek a stadionok, hogy a Tenisz Szövetség tudjon működni, hogy 15 milliárd legyen plakát-, meg propaganda kampányra, hogy többmilliárd forint legyen tűzijátékra. Nem a valódi, súlyos problémákat kezelték a felhatalmazás alatt itt ebben az elmúlt időszakban, hanem leginkább saját magukat mentik, mind a kommunikáció, mind a gazdaság terén”.

Az egészségügy helyzetére reflektálva kijelentette, várható egy második járványhullám ezért „Azt követeljük, hogy egy külön egészségügyi minisztérium, élén egy felelős miniszterrel, aki vállalja is a felelősséget, hiszen Kásler Miklós pont a mai napon jelentette be, hogy ő nem is kérte az ágyaknak a felszabadítását, a kórházak kiürítését…”

Kapcsolódó párttagok