mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2023. február 15. 12:18

Alkotmánybírósághoz fordult Zugló a gigaberuházás miatt

Alkotmánybírósághoz fordult Zugló a gigaberuházás miatt
Újra az Alkotmánybírósághoz fordult Zugló önkormányzata, hogy megakadályozza a kerületbe tervezett gigaberuházást. Többek között erről is beszélt Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A kormány kiemelt közérdekű beruházásnak minősítette a Zugló szívébe tervezett, mintegy 7000 négyzetméteren megépítendő bevásárló- és irodaközpontot, így az önkormányzatnak már nincs joga tárgyalni a beruházásról. Horváth Csaba kiemelte, „egy jogállamban ez jogsértő lenne, hogy egy önkormányzattól elveszik a településképi szabályozást”. Hozzátette, ez nem csak Zuglót érinti, hiszen ezek után ez az eljárás bárhol máshol is megtörténhet.

Az MSZP politikusa elmondta, a beruházás részét képezik olyan elemek, amik egyébként fontosak lennének a kerület számára, ám ezekről szerződés már nem született, csak ígéret. Az önkormányzat ugyan próbálta visszaterelni a tárgyalóasztalhoz a helyiek és a kerület számára is előnyös fejlesztések szerződésbe foglalását, ám a beruházó erre nem volt kényszerítve a kormány kiemelt közérdekűnek minősítése miatt.

Horváth Csaba szerint jogi értelemben nem tudnak már mit tenni. Az Alkotmánybírósághoz fordultak, de ügyvédi költségekre is több millió forintot költöttek már el és a továbbiakban sem lehet érdemi változásra számítani, hiszen a kormány kiemelő döntése mindent felülír.

Egyeztetések ugyan lesznek, mondta a polgármester és csak remélni tudja, hogy lesz előrelépés.

Az „Erősebb nem” című családon belüli erőszak megfékezésére indított kampányról is szót ejtett Horváth Csaba. Elmondta, nagyon fontos, hogy az emberek tudják, milyen eszközökkel tudnak élni azok, akik a családon belüli erőszak áldozatául esnek, továbbá a férfiak „mint szégyenteljes dolgot, szorítsák ezt vissza.”

Kapcsolódó párttagok