mszp.hu | Belföld
2020. május 21. 18:06

Alkotmánybíróságtól kérik az ellenzéki frakciók a „munkavállalók jogfosztását eredményező” rendeletek megsemmisítését

Alkotmánybíróságtól kérik az ellenzéki frakciók a „munkavállalók jogfosztását eredményező” rendeletek megsemmisítését
Álláspontjuk szerint a nagyvállalatok érdekeinek védelmében az Orbán-kormány jobbágysorba taszítja a magyar munkavállalókat.

Az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki parlamenti frakciók és Szél Bernadett, illetve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők annak érdekében, hogy a testület semmisítse meg azokat a veszélyhelyzeti rendelkezéseket, amelyek a munkavállalók jogfosztását eredményezte - derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Azt írták, hogy a munkavállalók kiszolgáltatott helyzete miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség a parlamenti pártokhoz fordult, azt kérve, hogy segítsenek megakadályozni a munkavállalók jogfosztását.

„Egyetértünk a szakszervezetekkel abban, hogy a munkavállalók jogainak csorbítása elfogadhatatlan. A kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében úgy akarja megvédeni a nagyvállalatok gazdasági érdekeit, hogy jobbágysorba taszítja a magyar munkavállalókat, majd ezt munkahelyvédelemnek állítja be. Teszi ezt a kormány azáltal, hogy teljes eltérést enged a Munka Törvénykönyvének minden rendelkezésétől” - állapították meg.

Az ellenzéki frakciók álláspontja szerint ez az alábbi következményekkel jár.

  • Megszünteti a munkavállalók emberi méltóságának, személyes adatainak, egészséges munkakörnyezethez való jogának munkajogi védelmét.
     
  • Megszünteti a fizetett pihenőidőt garantáló munkajogi védelmet, valamint az egyenlő bért biztosító munkajogi szabályokat is.
     
  • Megszünteti tehát annak munkajogi garanciáit, hogy ne kaphassanak politikai meggyőződés, nem, bőrszín vagy szexuális irányultság alapján másokhoz képest kevesebb bért egyes munkavállalók, vagy annak védelmét, hogy a munkások kipihenhessék fáradalmaikat.


Hangsúlyozták, hogy az Orbán-kormány által meggyengített szakszervezeti jogok, valamint a rabszolgatörvény eredményeképpen a kormány a munkavállalókat teljes egészében kiszolgáltatta munkáltatóiknak.

Megjegyezték, hogy a munkavállalók megérdemlik az állami védelmet, és hogy jogaikat az állam mindenkivel szemben biztosítsa.

„Elutasítjuk a kormány által bevezetett modern rabszolgaságot, mert mi a munkavállalói jogok védelméért küzdünk. Éppen ezért kezdeményeztük az Alkotmánybíróság eljárását és kértük, hogy semmisítse meg azokat a rendelkezéseket, amelyek a munkavállalók jogfosztását eredményezte” - tették hozzá.

Úgy vélik, a kormány lépése nem csak a magyar belső joggal, hanem számtalan nemzetközi szerződéssel is ellentétes.

Kapcsolódó párttagok