2011. február 16. 15:21

Alkotmányellenes kirúgások

Dancsó József a korábbi években sűrűn szólt a munkahelyek teremtéséről. A tavalyi választási kampányban is szóban többször "szorgalmazta" új álláshelyek létrehozását Orosházán.

Megválasztását követően viszont - a korábbi ígéreteivel ellentétben - az általa vezetett fideszes testületi többség húsz álláshelyet megszüntetett a Polgármesteri Hivatalban, a város intézményei számára előírta, hogy 5%-os létszámleépítést tervezzenek, illetve felfüggesztette a helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatásáról szóló rendeletet. A Fidesz rengeteg orosházi családot hoz a korábbinál sokkal nehezebb, kilátástalan helyzetbe. Ha ugyanezeket a döntéseket szocialista kormány hozta volna, a fideszes képviselők bizonyára már egymást túlkiabálva tiltakoznának.

Dancsó József a Polgármesteri Hivatalban nem szakmai alapú, hanem politikai célú tisztogatásba kezdett, kihasználva azt az új lehetőséget, amely a Fidesz akaratából - és többek között az ő szavazatával - teremtődött, mi szerint indoklás nélkül el lehet bocsátani a köztisztviselőket. A kormánytisztviselők esetében az indoklás nélküli elbocsátást az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta. Kérdés, hogy mikor mondja ki ugyanezt az alkotmányellenességet a bírói fórum a köztisztviselőkre vonatkozó törvénymódosításról is, és hogy ennek milyen hatása lesz a most kirúgottak jogorvoslati lehetőségeire.

Nyilvánvaló, hogy az orosházi Polgármesteri Hivatalban az indokolatlan elbocsátások esetében fideszes helycsinálásról van szó, hiszen mással nehezen magyarázható az a tény, hogy van olyan megszüntetett álláshely, amit azonnal meghirdettek betöltésre. Dancsó József az elbocsátásokat közlő összdolgozói értekezleten nem is mert a köztisztviselők szemébe nézni, a változások bejelentését a jegyzőre hagyta.

Ha a létszámleépítést a takarékosság motiválta volna, mint ahogyan mondják, akkor helyesebb lett volna azt először magukon kezdeni, és az orosházi MSZP által már többször javasolt csökkentéseket megtenni a három fideszes alpolgármester, a három fideszes tanácsnok és a még nem látott politikai tanácsadók esetében.

Orosháza, 2011. február 16.

Füvesi Sándor,
önkormányzati képviselő