mszp.hu | Belföld | Alkotmány
2021. május 12. 11:42

Alkotmányozásra kérünk felhatalmazást!

Alkotmányozásra kérünk felhatalmazást!
Teljesen új Alkotmányra van szükség, ezért az ellenzék alkotmányozásra kér felhatalmazást a választóktól – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Start című műsorában kedden.

„Teljesen új Alkotmányra van szükség. (…) Olyan Alkotmányt szeretnénk, amiről a magyar emberek döntenek. A Fidesz nem kért felhatalmazást 2010-ben az alkotmányozásra, mi kérünk felhatalmazást; tehát aki az ellenzéki szövetségre szavaz, az arra is szavaz, hogy ez az ellenzéki szövetség egy új Alkotmányt ajánljon Magyarországnak” – mondta.

Ennek olyannak kell lennie, ami nem egyoldalú értékrendszert tartalmaz, garantálja a sajtószabadságot, garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét, és kiiktatja az alaptörvényből a lopást - folytatta.

A korrupció alaptörvénybe emelését azonnal meg kell szüntetni, és mindenpolitikai célból az alaptörvénybe került rendelkezést ki kell iktatni kormányváltás után; de a mostani alaptörvénynek erkölcsi vonzata is van, hiszen „Szájer József írta hazafelé a vonaton” - mutatott rá.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás azért nagyon fontos az MSZP és az ellenzéki szövetséges pártok számára, mert ez az ügyészség kormányoktól független szervezetként vizsgálja az uniós pénzek felhasználását.

„Tehát nem fér soha kétség ahhoz, hogy ők függetlenül és pártatlanul tudnak eljárni. Bár ha kapunk akkora felhatalmazást 2022-ben a választóktól, hogy Fidesz-mentesíteni tudjuk a magyar ügyészséget, akkor azt gondolom, hogy a két szervezet egymást kiegészítve tudja felszámolni ezt a (…) polipot” – mondta.

A legfőbb problémaaz átláthatatlanság, például az egyetemek alapítványokba szervezésével is: az oda került közpénzek útját „már nem fogjuk látni. Magába az Alaptörvénybe foglalták magát a lopást”, ott szerepel, hogy az alapítványoknak juttatott források már nem minősülnek közpénznek – mondta.

Az alaptörvénybe „ezt beemelni, az önmagában azt jelzi, hogy ezeket a pénzeket el fogják vinni” – hangsúlyozta.

„A Fidesznél mindig nézni kell a pénzt. Tehát (…) a legnagyobb érdek a Fidesz részéről az, hogy itt közvagyont juttattak az alapítványoknak, a közvagyon hasznosítása, fejlesztése kapcsán felhasznált pénzeket pedig átláthatatlan módon tudják az oligarcháikhoz juttatni” - folytatta.

Eddig is ezt tették az európai uniós pénzekkel: számos fejlesztésnél Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István épít mindent. Az Európai Unió azt mondta, hogy ezt már nem fogja hagyni, ezért találta ki a Fidesz az alapítványi rendszert, „de az unió ezt sem hagyja” – mondta Tóth.

De az is gond, hogy az ügyészség, illetve az eljáró hatóságok rendszeresen megszüntetik, vagy éppen megtagadják: el sem indítják a nyomozásokat a közpénz elsíbolása ügyében – mondta a társelnök. Példaként említette, hogy a pécsi rendőrség megtagadta a nyomozást Elios-ügyben, amely Tibocz István akkori cégeként épített közvilágítást a Baranya megyei városban.

Az Európai Unió álláspontjáról a magyar helyreállítási tervvel, azaz a közös uniós helyreállítási alap és kedvezményes hitel felhasználásával kapcsolatban elmondta: az unió előre közölte, hogy azok felhasználásának feltétele az átláthatóság, „amitől nem fognak tudni eltekinteni”.

„Várjuk meg, hogy elfogadja-e az Európai Bizottság ezt a tervezetet, hiszen előírta azt, hogy egyeztetni kell önkormányzatokkal és civil szervezetekkel; ez nem történt meg” – emelte ki. Azt mondta azonban, ha el is fogadja, biztos abban, hogy az később módosítható.

Kiemelte: a Fidesz rosszabb feltételekkel több mint 4 ezer milliárd forintnyi hitelt vett föl Oroszországtól és vesz föl Kínától, de lemond 3300 milliárd forintnyi kedvezményes uniós hitelről, mert az unió megköveteli az átláthatóságot és a jogállamiságot, Oroszország és Kína pedig nem.

„Mi azon az állásponton vagyunk, hogy sokkal jobb az Európai Uniótól hitelt fölvenni, mint Kínától vagy Oroszországtól, mert ha az Európai Uniótól veszünk föl, akkor nem lesz Mao Ce-tung-szobor Budapesten” – tette hozzá.

Az MSZP és az LMP zöldügyi szövetségéről is beszélt: „az ő zöldpolitikájukat támogatjuk és ők is támogatják a mi elképzeléseinket”. Fontos példaként hozta az épületszigetelési programot, ami „csökkenti a rezsit, csökkenti a kibocsátást és környezetvédelem és gazdasági szempontból is fontos”.

Ez az MSZP Kormányváltást! Korszakváltást! elnevezésű előválasztási programjának része, melynek a jogállamiság és a demokrácia visszaállítása, a társadalmi igazságtalanságok felszámolása és a gondoskodó állam mellett harmadik pillére a környezetvédelem és a zöldpolitika.

Az MSZP szabad vizek megvédéséért benyújtott törvényjavaslatáról elmondta: annak legfontosabb része, hogy „ahol strand van, az maradjon strand. Ne tudják beépíteni a Fidesz oligarchái.” „A Balaton közkincs minden magyar számára”.

Aki fürdeni szeretne, annak ingyenesen biztosítsa ezt a lehetőséget a magyar állam és az önkormányzatok, melyekkel kormányváltás után meg kell egyezni a bevételkiesésük miatt. Tóth nem zárta ki a fejlesztést, de fontosnak nevezte: ne lehessen szállodát építeni egy szabadstrandra vagy kisajátítani, „ne tudjon úgy dönteni az önkormányzat, hogy akkor egy kicsit elveszek ebből a partszakaszból és odaadom Mészáros Lőrincnek, vagy bármilyen más fideszes oligarchának”.

 

 

Kapcsolódó párttagok