2011. december 20. 16:36

Államadósság: 21 426 milliárd, és ami mögötte van

A GKI szerint 1,5 százalékos lesz a recesszió, ami harmadával nőtt meg röpke két hónap alatt, ez igen szép teljesítmény az Orbán-kormánytól. Bár az is igaz, hogy az Orbán-Matolcsy duett még 0,5 százalékos növekedésről dalol, de már egyre többek szerint hamis a nóta. A kis hamisok pedig összehozták a magyar gazdaságtörténelem eddigi legnagyobb nettó adósságát.

Járai Zsigmond ugyan még elégségesnek nevezi a 320 milliárdos kiigazítást, és ezzel megfelelőnek a kaotikus költségvetést, de rajta kívül ember nincs a szakmában itthon és külföldön, aki ezt megerősítené. Különös tekintettel arra, hogy mindezt a nadrágszíjhúzást egy már elkövetett 1400 milliárdos megszorítás után követné el. Magyarán sehol sincs új költségvetés, mindössze rántanak egyet a már így is levegő után kapkodó lakosság nadrágszíján.

Most azt ne firtassuk, hogy miként tud a Költségvetési Tanács feje részleteket a költségvetés átírásáról, amiről még nem hogy a Parlament, de a kormány egyes tagjai sem tudnak. Sokkal érdekesebb, hogy lehet ilyen lelkes, amikor mindenki más nem az. Eddig ugyanis azt láthattuk, hogy Járai néha képes elvonatkoztatni az Orbán irányába megnyilvánuló matolcsysta kötelező ”igazodástól” és képes kritikus is lenni.

Márpedig mire számíthatunk, ha már a Fidesz második vonala is elveszti a realitásérzékét? Mi lesz, ha Orbán helyett ez a második vonal veszi majd át a kormányzást?

Matolcsy büszke arra, hogy újabb nyugdíjlopással érné el a költségvetés stabilitását, hiszen a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagokkal megkötött szerződést rúgja fel most az Orbán-kormány. Orbán jobb keze ismét mások zsebében turkál.

Azonban még ez sem elég ahhoz, hogy teljesülhessen a terv, így kegyesen megengedi magának a kormány, hogy a tartalékokhoz nyúljon, ha veszély éri 2012. szeptember 30-ig. Figyelembe véve, hogy ma már nincs ember a hazában, aki ne tudná, hogy csak 2012 márciusig van elég pénze a kormánynak, így nagyon gyorsan elfogyhat a tartalék.

Az MSZP elutasítja az Orbán-Matolcsy féle lázálmokat, mert 2012-es gazdasági programjuk a felelőtlenség, az elszegényedés költségvetése. Valódi újratervezésre, új gazdaságpolitikára van szükség, és nem kapkodó lopkodásra és a lakosság újabb kiszipolyozására. Időszerű lenne, ha végre elfogadnák az MSZP által már hónapok óta felkínált alternatív költségvetést, amihez érdekes módon megszólalásig hasonló irányt vár el az EU és az IMF.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő