mszp.hu | Belföld | Szociális ügyek
2021. december 08. 19:04

Állami bérlakás-program enyhítheti a lakhatási válságot Magyarországon!

Állami bérlakás-program enyhítheti a lakhatási válságot Magyarországon!
Hiába állítja a kormány, hogy mindent megtesznek a fiatalokért, tömegével vannak olyanok ma hazánkban, akik nem engedhetik meg maguknak az önálló lakhatást – hívta fel a figyelmet szerdai online sajtótájékoztatóján egy 13. kerületi, még épülő önkormányzati bérház elől bejelentkezve Jámbor András, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 6. sz. választókerületében és Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője.

Magyarországon és Budapesten lakhatási válság van: a 18-35 év közti állampolgárok 62%-a él a szüleivel, míg a 25-25 év közötti, teljes munkaidőben dolgozó állampolgárok 70%-a szintén otthon, a szülőkkel él, mondta el Jámbor András.
A képviselőjelölt rámutatott, ma Magyarországon a felemelkedés csatornáit is leginkább a lakhatási válság zárja le. „Nincsenek bérlakások, nincsenek olyan szociális juttatások, amik egy elszegényedő, lecsúszó, mondjuk egy deviza-hitel miatt a lakását elvesztő embernek lehetőséget adnának, hogy visszajusson, hogy fölfelé indulhasson el”.

Jámbor kiemelte, kivételt képeznek mindez alól az önkormányzatok, amik gyakran átveszik az állam feladatait és segítenek az embereknek abban, hogy előrejussanak. Ígérte, kormányválság után az ellenzék új bérlakásokat fog építeni, megvalósítják a Diákváros-projektet a maga 12000 kollégiumi férőhelyével és 5800 bérlakásával, illetve olyan panel- és gangos ház felújítási programot indítanak EU-s pénzből, ami az energiahatékonyságot növeli és ez által többet ér majd, mint a Fidesz rezsicsökkentő kezdeményezése.

Hiszékeny Dezső hangsúlyozta, az albérlet-keresők ma olyan árakkal találkoznak, amit nagyon nehéz a fizetésükből kitermelni, akik pedig lakást vennének vagy építenének, azzal szembesülnek, hogy az ingatlanárak az elmúlt években a duplájára nőttek.  „A CSOK egy nagyon szűk rétegnek adott lehetőséget, mert – ha belegondolunk – ki az, aki 40-50 milliós kölcsönöket fel tud venni és vállalja azt a röghöz kötöttséget, amit egy ilyen kölcsön felvétele és az adott épület megépítése jelent?” – vetette fel.

Aláhúzta, a helyzet azért nem reménytelen, mert az MSZP-Párbeszéd programjában is szerepel az állami bérlakás-építés indítása, ami a megoldás kulcsa lehet. „Itt több tízezer lakás megépítéséről van szó: az állam által megépített bérlakásokról. Van jó példa erre, például itt a 13. kerületben az épület is, ahol állunk, ahova hamarosan 35 család költözhet be” – mutatott maga mögé.

Hiszékeny kiemelte, a megépítendő állami bérlakások esetében nem kell tartani a tömegméretek miatti silány minőségtől. „Kifejezetten az az igény, hogy jó minőségű, környezetbarát és a környezetet kevéssé szennyező lakások épüljenek”. Ismét a kerületét hozta példának, ahol egy 8 éve épült hasonló ház, a passzív-ház minősítésnek is megfelel, olyan olcsón üzemeltethető: 100.000 forint alatt tartható a benne élők rezsije egy évben. Elmondta, az új állami bérlakás-építésnél is ez lesz a cél.

Végezetül a szocialista politikus még egyszer felhívta a figyelmet a lakások energiahatékonyságának jelentőségére, illetve üzent azoknak az építési vállalkozóknak, akik a korrupt Orbán-rendszerben háttérbe szorultak. „Számítunk rájuk, és azt szeretnénk, ha ezeket az épületeket országszerte ők építhetnék meg”.

 

Kapcsolódó párttagok