mszp.hu | Belföld | Közös akarattal Lakásügy
2022. január 17. 13:13

Állami bérlakásprogram enyhítheti a lakhatási válságot

Állami bérlakásprogram enyhítheti a lakhatási válságot
A Fidesz csak a kiváltságosok számára elérhető akciói nem tudják orvosolni a hazánkban kialakult, egyre mélyebb lakhatási válságot – arra csak egy tömeges állami bérlakás-építés, illetve egy igazságosabb családtámogatási rendszer adhatna megoldást. Ezek megvalósulását ígérték kormányra kerülésük esetén a demokratikus ellenzék képviselői az Egységben Magyarországért programbemutató-sorozatának hétfői online sajtótájékoztatóján.

Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta,a lakhatási válságra – melyben a bérből és fizetésből élők számára az albérletek vagy lakásárak megfizethetetlenek –, megoldás kell, ám ezt az elmúlt 12 évben a Fidesznek – bár voltak próbálkozásai –, nem sikerült megoldania.

“Sok százezren vannak ma az országban, akik keresik a megoldást, hogy hogyan tudnának javítani az élhetőségi viszonyaikon. A megoldás megvan: úgy hívják, hogy bérlakás-építés. Az elmúlt 15 esztendőben nem épült egy darab állami bérlakás sem” – emlékeztetett a szocialista politikus.

Jó irányként és létező jó példaként saját körzetét említette, a 13. kerületet, ahol az önkormányzat saját forrásaiból folyamatosan bérlakásokat épít, energia-hatékony és környezetbarát passzív házakban. „Ez a valódi rezsicsökkentés: a kevesebb energia-felhasználás” – tette hozzá.     

Bejelentette, az elkövetkező időszakban ezerszám terveznek a 13. kerületiekhez hasonló házakat építeni, bennük olcsó bérlakásokkal.

„A fiatalok körében egy elképesztő kilátástalanság kezdett kibontakozni, amelynek egyik jele a kivándorlási spirál felpörgése az utóbbi évtizedben, illetve szimbóluma az, hogy 160 ezres fővárosi albérletdíjakkal szemben a kormány egy 133 ezres minimálbér ígéretével kampányol” – mondta Z. Kárpát Dániel.  

A Jobbik alelnöke rámutatott, a lakhatási program összefügg a családügyivel és a családi adókedvezmények és a családtámogatások rendszerével is. „Szögezzük le, ezeket mi megtartjuk, bővítjük, igazságosabbá tennénk, a lebontásukról szó sem volt”.

A lakhatási programfejezetek felelőse a közös ellenzéki programban hangsúlyozta a kínai kommunista Fudan Egyetemmel szemben a 30.000 kollégiumi férőhelyes Diákváros megépítésének szükségességét, illetve kiemelte a lakáscélú előtakarékosság valamint a lakhatási támogatás rendszerének visszaállítását is, mint célt.

Bakos Bernadett, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője CSOK helyett a szociálisan igazságosabb családtámogatást javasolta, illetve a valódi rezsicsökkentést. „Zöld megoldásokra van szükség, az energia szegénységet pedig fel kell számolni” – húzta alá az LMP politikusa.

Kapcsolódó párttagok