Állami és álfoglalkoztatás helyett valódi állásteremtést!

A Fidesz a munkahelyteremtésben is kudarcot vallott, így továbbra is a közmunkaprogram kiterjesztését, a foglalkoztatási statisztikákkal való trükközést, és az előző kormányok által létrehozott munkahelyteremtő nagyberuházásokat próbálja saját sikerként eladni. Csakhogy ez közel három év semmittevés után hiába való próbálkozás.

Ugyanis:

A kormányváltás óta keletkezett 120 ezres foglalkoztatásbővülés úgy jön ki, hogy a 2010 augusztusi adatokat hasonlítják a mostaniakhoz. Azt mondják, akkor 3 millió 790 ezer foglalkoztatott volt, ma pedig 3 millió 908 ezer.

A különbség így valóban közel 120 ezer. Ám azt már "elfelejtik" hozzátenni, hogy a 2010 augusztusi 3 millió 790 ezres adat nem a 15-74, hanem a 15-64 éves (!) korosztályra, míg a mostani 3 millió 908 ezres szám a 15-74 évesekre vonatkozik, így az "almát a körtéhez" tipikus esete forog fenn.

A 2010 augusztusi foglalkoztatottsági létszám a 15-74 éves (!) korosztályban 3 millió 822 ezer volt. A Fidesz által tíz évre ígért egymillió új, adófizető munkahelyhez tehát 4 millió 822 ezer foglalkoztatottnak kellene
lennie Magyarországon 2020-ban. A 2014-es kormányváltáskor pedig 4 millió 222 ezernek. A Fidesz időarányos lemaradása 29 hónap kormányzás után tehát 156 ezer új, adófizető munkahely! Már ha elfogadjuk, hogy a tavaly év végi adatok alapján Magyarországon ma 3 millió 908 ezer foglalkoztatott van.

Csakhogy a valóságban ennél is jóval kevesebben dolgoznak, ugyanis a Fidesz-matematika itt is érvényesül: Magyarországon ma mindenki foglalkoztatottnak számít, aki akár csak egy, azaz 1 órát (köz)munkával töltött egy adott időszakban.

És a trükkök felsorolásának még ezzel sem értünk a végére. A munkaidő újrafelosztása, a részmunkaidős foglalkoztatás kiterjesztése, a külföldön dolgozók számba vétele szintén a Fidesz hazug sikerpropagandájának részei.

A gazdasági szféra és a munka világában az elmúlt három évben jót nem tett a Fidesz. A legtöbb munkahelyet az teremtette, amit nem tett: a kecskeméti Mercedes-beruházást legalább nem verte szét úgy, mint például a gyöngyösi gumiabroncsüzem létesítését.

Az MSZP által kezdeményezett ellenzéki egyeztetés egyik legfontosabb témája a foglalkoztatáspolitika. A cél az, hogy a gazdasági irányváltás keretében ismét olyan gazdasági környezet jöjjön létre Magyarországon, amely a jelenlegi siralmas munkaerőpiacon is gyökeres fordulatot hoz. Ehhez a demokratikus intézményrendszer visszaállítása, a beruházásbarát üzleti légkör megteremtése éppúgy elengedhetetlen, mint a Munka törvénykönyvének felülvizsgálata, a társadalmi párbeszéd feltételeinek biztosítása, valamint a hátrányos helyzetű térségek és a pályakezdő fiatalok célzott munkaerő-piaci támogatása.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke