mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2024. július 10. 09:15

Állami közbeavatkozásra van szükség a lakásválság enyhítéséhez!

Állami közbeavatkozásra van szükség a lakásválság enyhítéséhez!
Egyre aggasztóbb a lakáspiaci helyzet Magyarországon, amely a fiatalokat is különösen nehéz helyzetbe hozza. Az MSZP szerint a kormányzat lakhatási politikája elbukott, hiszen az elhibázott politika nem enyhítette, hanem elmélyítette a lakhatási válságot.

Az elmúlt egy évtizedben a lakásárak nagyjából 2,5-szeresére nőttek, így a fiataloknak minden eddiginél nehezebb dolguk van akkor, ha önálló lakáshoz szeretnének jutni. 

Az emelkedő ingatlanárak miatt az albérletárak is jelentősen nőttek, lakhatás szempontjából pedig Budapest az egyik legdrágább európai várossá vált, ha az átlagjövedelemhez viszonyított adatsorokat nézzük. 

Az MSZP fontosnak tartja, hogy a fiataloknak az önálló élet elkezdése ne egy elérhetetlen álom legyen! Ezért itt az ideje annak, hogy a kormány egy átfogó bérlakásépítési programba kezdjen bele, hiszen ha lakhatási válság van, az azt is jelenti, hogy hiány van hazánkban az új lakásokból.

A hosszú távú cél pedig a legtöbb fiatal számára a saját ingatlanhoz való hozzájutás, ezért olyan új kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek mindezt elősegítik. 

Pusztai Patrik, az MSZP Országos Elnökségének tagja, az Ifjúsági Tagozat elnöke

Kapcsolódó párttagok