Állami pénzt panelprogramra, útfelújításra!

Állami pénzt panelprogramra, útfelújításra!
Dr. Varga László az idén is több módosítót nyújtott be az állami büdzsé tervezetéhez: több pénzt hozna Miskolcra, a városkörnyékre.

Egyebek mellett a panelrekonstrukciós program folytatására, a miskolci utak felújítására, a légszennyezettségi problémák felszámolására, a történelmi Avas fejlesztésére, vagy éppen a Pitypalatty-völgyi vízelvezetési gondok megoldására szeretne állami forrásokat szerezni a jövő évi központi költségvetésből dr. Varga László. Ezek érdekében több módosító indítványt nyújtott be a 2017. évi büdzsé tervezetéhez.

Miskolc országgyűlési képviselője minderről pénteken számolt be.

Elmondta: a jövő évi költségvetést már megint idejekorán, még a nyári szünet előtt el szeretné fogadtatni az Országgyűlés fideszes többsége. Ez leginkább azért aggályos, mert az ország idei gazdasági teljesítménye alig ismert, ráadásul a tervezetet még az előtt állították össze, hogy napvilágot láttak volna a legfrissebb, komoly aggodalmakra okot adó GDP-adatok. Vagyis Varga szerint semmi értelme a rohamtempónak, ha egy-két hónapon belül el is fogadják a költségvetést, azt az év végén jó eséllyel máris módosítani kell.

Az viszont már látszik, hogy a kormányzat nem hajlandó tudomást venni az embereket leginkább érintő problémákról. Az egészségügyre például – a siralmas helyzete ellenére – továbbra sem fordítanak a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb összeget. Ráadásul nem hajlandók a struktúrán sem javítani, noha hajmeresztő például, hogy a betegeknek órákon keresztül kell sorakozniuk a kórházi szakrendeléseken, vagy hónapokat, éveket várniuk egy-egy komolyabb diagnosztikai vizsgálatra, műtétre.

Varga szerint a kormányzat képtelen volt megérteni a pedagógusok, a szülők, a diákok felháborodását is, a túlközpontosított rendszer leépítése helyett a totális központosítást tűzték ki célul, noha a gondok jelentős része éppen a központosítás miatt jelentkezik.

A szocialista képviselő elmondta azt is, hogy akárcsak az elmúlt években, az idén is több módosítót nyújtott be a büdzsé tervezetéhez annak érdekében, hogy miskolci beruházásokhoz, a városkörnyéki települések fejlesztéséhez forrásokat szerezzen. Idén egyebek mellett a panelrekonstrukciós program folytatására, a miskolci utak felújítására, a légszennyezettségi problémák felszámolására, a történelmi Avas rehabilitációjára, egy miskolci járműipari szakképzési központ létrehozására, a Kerékpáros Miskolcért Program elindítására, a pitypalatty-völgyi vízelvezetési gondok megoldására, a varbói tó és környéke turisztikai beruházásaira, illetve a sajóbábonyi általános iskola fejlesztésére szeretne központi költségvetési forrásokat szerezni.

Kapcsolódó párttagok