Állami vezetőkhöz fordul az azeri kiadatás ügyében Molnár Zsolt

A nemzetbiztonsági és belügyi vezetőkön túl további miniszterektől, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőitől várja kérdések tisztázását a 2012-es azeri kiadatás és az Azerbajdzsánból egy magyarországi számlára érkezett pénz közötti összefüggéseket a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke.
Molnár Zsolt kedden Budapesten, sajtótájékoztatón felidézte: a testület legutóbbi ülésén "a kormánypárti többség nem engedte", hogy tényfeltáró vizsgálatot kezdjenek, ezért Pintér Sándor belügyminiszternek írásban juttatta el kérdéseit az azeri kiadatással, annak nemzetközi vonatkozásaival, az Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével, valamint a sajtóhírekben megjelent bankszámlákkal összefüggésben.
    
A szocialista politikus azt mondta: a 2012-es kiadatáskor különböző elméleteket gyártottak arról, hogy miért adták ki Safarovot "botrányos körülmények között". Ez az ügy Magyarország nemzetközi tekintélyét már tönkretette 2012-ben, a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok azóta sem álltak helyre, s ha most kiderül, hogy emögött "guruló dollármilliók" állnak, akkor újabb botrányos korrupciógyanús üggyel állunk szemben - fogalmazott.
    
Molnár Zsolt kiemelte: az ügynek vannak a nemzetbiztonsági szolgálatokon túlmutató szálai is, ezért tartja sajtótájékoztatóját az MNB épülete előtt. Azt mondta: a hírek szerint hét-, illetve kilencmillió dollár érkezhetett Azerbajdzsánból egy Magyarországon, az MKB Banknál vezetett számlára. Ez kérdéseket vet fel a pénzmosás elleni küzdelmet, s az átlátható bankszámlák feletti felügyeletet érintően is - fűzte hozzá. 
    
Kérdés, hogy mikor, miért és hogyan zajlottak ezek a pénzátutalások, miért nem tűnt fel az akkori PSZÁF-nak, majd az MNB-nek, a NAV-nak, az MKB-nek, hogy gyanús utalás - fejtette ki a politikus, hozzátéve: kérdés, hogy az MKB jelezte-e a gyanús utalást, az MNB-nél, a NAV-nál mulasztottak-e ez ügyben, és milyen információi vannak erről a felügyeletüket ellátó Nemzetgazdasági Minisztériumnak.
    
Magyarország 2012. augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.
    
Szeptember elején több nagy európai lap nyomozásának eredményeként derült ki, hogy Azerbajdzsán 2012 és 2014 között 2,5 milliárd eurót (mintegy 775 milliárd forintot) költött befolyásos külföldi tisztségviselők és szervezetek, a többi között az Európa Tanács támogatására, illetve luxuscikkek vásárlására.
 

Kapcsolódó párttagok