mszp.hu | Belföld, Külföld | akcióterv elvándorlás fiatalok
2016. április 05. 14:43

Államigazgatási akciótervre van szükség a kivándorolt fiatalok érdekében

Államigazgatási akciótervre van szükség a kivándorolt fiatalok érdekében
Megdöbbentő adatok kerültek nyilvánosságra a magyar fiatalok elvándorlása kapcsán: soha annyian nem hagyták még el hosszú időre Magyarországot, mint tavaly. Egy városnyi fiatal, majdnem harmincháromezer ember döntött úgy, hogy kénytelen más országban keresni a boldogulását. Ez egy modernkori Trianon, amelyet meg kell állítanunk.

A magyar kormány eddig összesen hetvenhárom magyar fiatalt tudott hazahívni Angliából, erre több mint negyvenkétmillió forintot, illetve a program személyi és reklámköltségeire további ötmillió forintot költöttek. Látványprogramok helyett azonban inkább tartalmi párbeszédre és érdemi segítségnyújtásra van szükség, ez egyszerre jelent érdekvédelmet külföldön és jogérvényesítést belföldön.

Ha a magyar kormány valóban elhivatott a kivándorolt magyar fiatalok megsegítése és hazacsábítása mellett, akkor nem propaganda-programokat indít, hanem konkrét intézkedéseket tesz és él az egyébként rendelkezésére álló eszközökkel. Elfogadhatatlan, hogy számtalan bürokratikus akadályba ütközik a magyar fiatalok hazatelepülése. Elfogadhatatlan, hogy a külföldön született magyar gyermekek anyakönyvezése és társadalombiztosítása a magyar bürokrácia leterheltsége miatt továbbra is embertelen várakozást és nehézséget okoz. Elfogadhatatlan, hogy a magyar óvodai és iskolai rendszer nincs felkészülve a hazatelepülő családok gyermekeinek ellátására, színvonalas nyelvi felzárkóztatására.

Felszólítom a kormányt, hogy készítsen akciótervet a magyar államigazgatás felkészítésére és a hazatelepülni vágyók adminisztratív akadályainak elhárítására. Felszólítom a kormányt, hogy érdemben mérje fel az egyre súlyosbodó kivándorlás demográfiai, szociális és gazdasági következményeit. Ehhez kész vagyok segítséget nyújtani a kivándorolt magyarok érdekképviseletét kiemelt feladatomnak tekintő európai parlamenti képviselőként és a Hazaváró-program elindítójaként.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő