mszp.hu | Belföld, Külföld | akcióterv elvándorlás fiatalok
2016. április 05. 14:43

Államigazgatási akciótervre van szükség a kivándorolt fiatalok érdekében

Megdöbbentő adatok kerültek nyilvánosságra a magyar fiatalok elvándorlása kapcsán: soha annyian nem hagyták még el hosszú időre Magyarországot, mint tavaly. Egy városnyi fiatal, majdnem harmincháromezer ember döntött úgy, hogy kénytelen más országban keresni a boldogulását. Ez egy modernkori Trianon, amelyet meg kell állítanunk.

A magyar kormány eddig összesen hetvenhárom magyar fiatalt tudott hazahívni Angliából, erre több mint negyvenkétmillió forintot, illetve a program személyi és reklámköltségeire további ötmillió forintot költöttek. Látványprogramok helyett azonban inkább tartalmi párbeszédre és érdemi segítségnyújtásra van szükség, ez egyszerre jelent érdekvédelmet külföldön és jogérvényesítést belföldön.

Ha a magyar kormány valóban elhivatott a kivándorolt magyar fiatalok megsegítése és hazacsábítása mellett, akkor nem propaganda-programokat indít, hanem konkrét intézkedéseket tesz és él az egyébként rendelkezésére álló eszközökkel. Elfogadhatatlan, hogy számtalan bürokratikus akadályba ütközik a magyar fiatalok hazatelepülése. Elfogadhatatlan, hogy a külföldön született magyar gyermekek anyakönyvezése és társadalombiztosítása a magyar bürokrácia leterheltsége miatt továbbra is embertelen várakozást és nehézséget okoz. Elfogadhatatlan, hogy a magyar óvodai és iskolai rendszer nincs felkészülve a hazatelepülő családok gyermekeinek ellátására, színvonalas nyelvi felzárkóztatására.

Felszólítom a kormányt, hogy készítsen akciótervet a magyar államigazgatás felkészítésére és a hazatelepülni vágyók adminisztratív akadályainak elhárítására. Felszólítom a kormányt, hogy érdemben mérje fel az egyre súlyosbodó kivándorlás demográfiai, szociális és gazdasági következményeit. Ehhez kész vagyok segítséget nyújtani a kivándorolt magyarok érdekképviseletét kiemelt feladatomnak tekintő európai parlamenti képviselőként és a Hazaváró-program elindítójaként.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Mandur László búcsúztató

Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Mindnyájan, akik eljöttetek elkísérni Mandur Lászlót utolsó útjára, és persze megszólítom azokat is, akik innen távol, de lélekben hasonló szomorúsággal és megrendüléssel búcsúznak Lacitól!
2020-10-28 16:53