Állampolgársági ügyekben szigorú eljárásrendre, ellenőrzésre van szükség

Molnár Zsolt szerint szigorú eljárásrendre és ellenőrzésre van szükség az egyszerűsített honosítási eljárások ügyében.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, valamint a nemzetbiztonsági bizottságának tagjai csütörtökön együttes, zárt ülésén az egyszerűsített honosítási eljárás nemzetbiztonsági, rendészeti vonatkozásairól kaptak tájékoztatást.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke az ülés után azt mondta: nem a kettős állampolgárság intézményével vannak problémák. A kedvezményezett honosítási eljárással kapcsolatban viszont sok visszaélés történt - tette hozzá. Molnár Zsolt szerint mindenképpen szükség van az eljárás szigorítására, különösen a nyelvismeret ellenőrzése tekintetében.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt mondta: nem pár tíz esetről van szó, hanem sokkal többről. A büntetőeljárások és a gyanúsítottak száma ezer körül lehet. "Pánikkeltésre nincs ok, nem lehet elmondani, hogy tömeges visszaélések történtek" - fogalmazott a szocialista politikus, de - mint kiemelte, az eljárásrendben benne van a visszaélések lehetősége.

Az Index múlt kedden kezdődött cikksorozatában arról írt, elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes aznap az MTI-nek hangsúlyozta, a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás.

A két országgyűlési bizottság közös zárt ülésén a testületek tagjai mellett részt vett Semjén Zsolt, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Papp Károly országos rendőrfőkapitány és több rendvédelmi titkosszolgálati szerv képviselője is, továbbá Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke is.