mszp.hu | Belföld
2023. február 01. 16:02

Államtitkár asszony ne beszéljen gondoskodó államról, mert nem tudja, mi az! – reagálás Vitályos Eszter válaszára

Államtitkár asszony ne beszéljen gondoskodó államról, mert nem tudja, mi az! – reagálás Vitályos Eszter válaszára
Az MSZP választ kapott a családi pótlék megduplázására vonatkozó írásbeli kérdésére.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára azzal válaszolt elutasítóan Szabó Sándor országgyűlési képviselő kérdésére, hogy „nem hiszünk a segélyezési társadalmakra épülő jövőben. Mi a gondoskodó államban hiszünk.” 

A jobboldal és a baloldal álláspontja természetesen a segélyezésről is különbözik egymástól, de tisztázni kell fogalmakat, hogy államtitkár asszony is tudja, miről beszél.

A családi pótlék nem segély, hanem olyan univerzális juttatás, amely minden gyermek nevelési költségéhez megkülönböztetés nélkül járul hozzá.

Államtitkár asszonynak nyilvánvalóan nincs fogalma a gondoskodó állam lényegéről, amelynek alappillére, hogy esélyt teremt mindenki számára – csecsemőtől aggastyánig – a biztos megélhetésre. Nehogy már a Fidesz oktasson ki egy baloldali pártot a gondoskodó államról!

Mi, szocialisták, az igazi baloldal képviselői a gondoskodó állam részeként többek között

  • egy igazságos és szolidáris társadalomban hiszünk, ahol az állam mindenkinek esélyt ad a felemelkedésre, ahol erős a szociális háló, garantált a megélhetés biztonsága; 
  • azt akarjuk, hogy senki ne legyen szegény azért, mert beteg, és senki ne legyen beteg azért, mert szegény; 
  • azért küzdünk, hogy az oktatás egyaránt szolgálja az egyéni és a közösségi célokat, valamint az oktatási egyenlőtlenségek, a szociális szelekció csökkentését; 
  • kiállunk azért, hogy megkezdődjön a mai kisnyugdíjak felzárkóztatása, és
  • azt is valljuk, hogy a családi pótlékot azonnal meg kell duplázni. 

A gondoskodó állam erről szól! 

MSZP