mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 02. 09:35

Állapodjon meg a kormány az Európai Bizottsággal, hogy a bölcsődei támogatás ismét elérhető legyen!

Állapodjon meg a kormány az Európai Bizottsággal, hogy a bölcsődei támogatás ismét elérhető legyen!
Idén ősztől megszűnik a bölcsődei támogatás, pedig „a súlyos megélhetési válság és az egyre inkább romló életszínvonal következtében egyre nehezebb helyzetben vannak a magyar családok” – mondta szombat délelőtti sajtótájékoztatóján Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
A magyar családok élethelyzetét tovább nehezíti, hogy „2010 óta egy forinttal nem emelték a családi pótlék, a GYES, a GYET, az anyasági támogatás és a babakötvény összegét, ráadásul idén ősztől már nem lesz bölcsődei támogatás sem” – kezdte sajtótájékoztatóját Gurmai Zita. 
 
Korábban akár 40 ezer forint támogatásra is jogosultak lehetettek azok a szülők, akik férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni a kisgyermeküket. A GINOP-os pályázat csak akkor járt, ha a szülő visszament a munkaerőpiacra, de az állami bölcsődébe nem tudta beíratni a gyermekét. Sajnos a magyar családoknak erről a támogatásról is le kell mondaniuk, mivel az Orbán-kormány nem hajlandó megegyezni az Európai Bizottsággal.
 
 
„Voltak olyan kistelepülések - szám szerint 2767 és 13 fővárosi kerület -, ahol automatikusan járt a támogatás, hiszen bizonyosan nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben” – emlékeztetett az MSZP frakcióvezetője, majd hozzátette, hogy „idén is sok gyermek marad ki az állami ellátásból férőhely hiány miatt, akiket szüleik kénytelenek magánbölcsődébe íratni” – ez pedig egyre nagyobb anyagi terhet róhat a családokra, különösen idén, ebben az inflációs helyzetben.
 
Hiába hivatkozik arra a kormány, hogy több a férőhely, mint a beíratott gyermekek száma, ha jelentősek a területi egyenlőtlenségek, tehát a helyhiány miatt elutasított több ezer kérelmező számára nem nyújt vigaszt, hogy az ország más régióiban volna még szabad hely.
 
„Magyarország kormányának mindent el kellene követnie azért, hogy az ország hozzájuthasson az EU-s támogatásokhoz, amelyből többek között újra biztosítani lehetne az eddig jól működő bölcsődei támogatás finanszírozásának fenntartását” – fogalmazott Gurmai Zita. 
 
Az Európai Bizottság elvárásai a magyar kormány felé a legtöbb esetben a jogállamiság helyreállítását és a korrupció visszaszorítását célozzák. Nem kérnének lehetetlent, csupán a jogállamiság helyreállítását. 
 
„Az MSZP ezért arra kéri a kormányt, hogy a legkésőbb szeptember 30-ig állapodjanak meg az Európai Bizottsággal!” – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese. 
Gurmai Zita írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a fentiek tekintetében Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszternek.
 
Az MSZP frakcióvezető-helyettese a beadványában az alábbi konkrét kérdéseket tette fel: 
  1. Miért nem egyeznek meg az Európai Bizottsággal?
  2. Önöknek fontosabb a korrupt gazdasági, politikai környezet és antidemokratikus rendszerük fenntartása, mint a magyar családok támogatása?
  3. Miért nem tesznek meg mindent azért, hogy a magyar emberek jobban élhessenek, a magyar családok több támogatáshoz jussanak?
 
„Nekünk, szociáldemokrata értékrendet valló emberek számára a családok megsegítése és az emberek életkörülményeinek a javítása kiemelt feladat. Itt volna az ideje annak, hogy a kormány is tanúsítson felelős magatartást az előbb elhangzott kérdések tekintetében” – összegzett sajtótájékoztatója végén Gurmai Zita. 
 

Kapcsolódó párttagok