Szarvasi7
2016. május 13. 15:41

Állásfoglalás

A nyugdíjasokat érintő kormányzati döntésekről nyilvánítanak véleményt az alábbiakban az MSZP szervezetei.

Rosszkedvűek, elkeseredettek, dühösek nyugdíjas társaink!

Nagy volt a felháborodásunk az 1,6 %-os nyugdíjemelés miatt is. A most, az előre bejelentett 0,9 %-os mérték megalázó, a kormány ezzel a bejelentéssel eljutott nyugdíjas társaink tűrőképességének határáig!

Örömmel vesszük a baromfihús, a tej és a tojás áfájának csökkentését, de a jövőre tervezett nyugdíjemelést nem tartjuk elfogadhatónak.

A fiatalabb korosztályhoz viszonyítva nyugdíjunk nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra, egészségügyi ellátásra fordítani!

A kialakult, új helyzetben - a szakértőkkel és az érintettekkel egyeztetett - olyan nyugdíjemelési mód alkalmazását igényeljük, amely ténylegesen és érezhetően biztosítja annak reálértékét!

Tervezi a kormány, hogy a kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai helyett szakápolási otthonokban fogják ellátni azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csak szakápolásra.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nagy a probléma, indokolatlanul sok időt töltenek a kórházban a magukról gondosodni nem tudó idős társaink, és a meglévő helyzetet rendezni kell.

Azért nagy a félelem és a bizonytalanság részünkről, mert a katasztrofális helyzetben lévő egészségügyet sem képes a kormány lerendezni! Túl sok az átszervezés, a működési változtatás, ami minket is érint, de ennek eddig semmi pozitív eredményét nem éreztük!

Néhány vélemény nyugdíjas társainktól:

„Megalázó a nyugdíjasok elleni hangulatkeltés. Senki jövőjét nem akarjuk felélni! Mi nem élősködünk, hanem segítjük a családunkat! Alaptörvény nélkül is!"

,,Szégyellje magát a kormány, vegyék már észre, hogy nagy a szegénység ebben az országban. Elfogadhatatlan a 28 500.- Ft-os nyugdíjminimum, emeljék meg legalább 50 000,-. Ft-ra, és vezessék be a nyugdíj-plafont!”

„Nyugdíjak vásárlóértéke? Nem azt érzem, hogy több marad a  zsebemben, azt érzem, hogy kevesebbet vásárolok, és többet fizetek!"

„ÁFA csökkentés? Ahhoz meg kellene érni a 2017-es évet. A ma egészségügyi ellátás mellett!?"

,,A nyugdíjas - egy bizonyos réteg kivételével - sok élettapasztalattal, idősen, betegen a józan ’paraszt’ eszét azért nem veszítette el, és nem lehet némi statisztikai adatokkal becsapni, mer azok nem reálisak."

„,Szégyen, gyalázat! Milliókkal, milliárdokkal packáznak, egy napi zsebpénzük több mint a minimum nyugdíj havi összege! Aki beteg az a teljes havi nyugdíját az orvosi kezelésre költheti, ha meg szeretne gyógyulni, de a kis nyugdíjas miért is gyógyulna meg, hiszen csak vegetálni tud az esetleg maradék nyugdíjából. Hogy több marad a nyugdíjasok zsebében? Aki ezt szajkózza ész nélkül, az nem ezen a földön él, és számlálatlan vagyonából él a retyerutyájával együtt. Soha nem tudja mi az, hogy beosztani a pénzét. A nyugdíjasokról való gondoskodás mára minimális szintre csökkent úgy az idősek ellátása, ápolása, gyógyítása szempontjából, mind anyagi ellátottságával kapcsolatban!"

,,Az 1,6 %-os emelés is irreális volt, de ez a 0,9 %-os mérték minősíthetetlen!"

Békéscsaba, 2016. április 29.

Az MSZP Békés megyei nyugdíjas tagozati tagjai és szimpatizánsai nevében a tagozatok elnökei: Mihalik Éva - Békéscsaba, Pigler Istvánné - Szarvas, Csiernik Pálné! Ujkígyós, Gombár Mátyásné - Gyomaendrőd, Hallai József – Orosháza, Vámos Lajos - Szeghalom

Kettővel kevesebb!

2018-03-08 14:51