mszp.hu
2016. március 24. 12:26

Álláspontunk a sztrájkkészültségekkel kapcsolatban

Országosan és Győrött is erősödik az alacsony fizetések miatti elégedetlenség és a sztrájkhangulat. A kormányzati álláspontot semmiképpen nem tudjuk elfogadni a növekvő pazarlás, a gazdaságilag semmit nem érő presztízsberuházások és egy kormányközeli fideszes szűk réteg szemérmetlen gazdagodása miatt sem. A kormány a széleskörű és növekvő elégedetlenségre figyelemeltereléssel (migránsügy!), mellébeszéléssel és egyre inkább megfélemlítéssel reagál.

Az oktatás államosítása és centralizálása csúfos kudarc. Győrött is, de az ország más részein is az önkormányzatok sokkal jobb gazdái voltak az oktatásnak, mint a napjainkban már halálhírét bejelentő KLIK. A kormány által hálátlannak minősített pedagógusoknak másfél éve nyújtott központi béremeléssel csak azt adták vissza, amit a Fidesz kormány éveken át visszatartott. Győrött még azt sem. Itt a szocialista vezetésű önkormányzat által biztosított félmilliárd forintos "győri bérelemek" című fizetés kiegészítésnek már lassan egy évtizede se híre, se hamva.

A közlekedésben, az egészségügyben és sok más szakmában a bérek felháborítóan alacsonyak az ország gazdasági lehetőségeihez és a közép-európai átlaghoz képest. A Fideszhez, pontosabban az Orbán Viktorhoz közel állók pedig szemérmetlenül gazdagodnak.

Az AUDI-nál is bejelentett sztrájkkészültség még akkor is jogosnak ítélhető, ha a magyar tulajdonú vállalkozásokhoz képest jelentősen jobban fizet. De a nyugati és a németországi munkavállalók keresetéhez képest az utóbbi időben a lemaradás fokozódik.

MSZP Győr és Környéke Szervezetének elnöksége