Állítsa le a kormány a nemzeti konzultációt!

A Fidesz mindössze százmillió forintot készül arra fordítani, hogy ötven magyar fiatalt hazahívjon külföldi kényszeremigrációjából, eközben közel egymilliárdot költene el a bevándorlásról szóló konzultáció provokatív és igazságtalan kérdéseire. Ez súlyos aránytévesztés. 

Tény, hogy ha megkésve is, de az Orbán-kormány végre felismerte: magyar fiatalok százezrei menekülnek külföldre a gazdasági kilátástalanság elől. Magyarország rövid- és hosszú távú érdeke is az, hogy a magyar fiatalok szülőhazájukban találják meg a boldogulásukat, ezért minden ezt elősegítő kezdeményezés - így a kormány nemrég bejelentett programja is - támogatást kell élvezzen. Függetlenül attól, hogy eredményességét illetően érdemi kétségek merülnek fel.

Európai parlamenti képviselőként személyes vállalásom volt, hogy minden hazai és uniós lehetőséget ki fogok használni a hazatérni és Magyarországon boldogulni vágyó fiatalok érdekében. Ezt a munkát ezt követően is folytatom. Ehhez kapcsolódóan a mai napon személyes konzultációt kezdeményeztem a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárságával, hogy a bejelentett program megvalósításáról, az abban való lehetséges együttműködésről és az eredményesség megfelelő kontrolljáról egyeztessünk. Bár az Orbán-kormány felelőtlenül elbagatelizálja az elvándorlás mögött meghúzódó súlyos társadalmi válságot, ha egyetlen magyar fiatalnak is lehetőséget tudunk biztosítani a magyarországi boldogulásra, akkor azt támogatni kell.

Czomba Sándor államtitkár felé egyúttal máris kezdeményezéssel éltem: határozottan arra kértem, hogy járjon közben a most meghirdetett új nemzeti konzultáció azonnali leállítása érdekében és a bevándorlás kapcsán feltett provokatív kérdések helyett inkább a kivándorlás feloldására fordítsák az erre szánt közel egymilliárd forintot. Irányított kérdések helyett ugyanis inkább jól irányított források kellenek. A kormány ezzel is bizonyíthatná, hogy a kivándorlással kapcsolatban nem csak látványprogramot hirdetett meg.

Ujhelyi István
EP-képviselő,
az MSZP alelnöke