mszp.hu | Belföld | BÖK nyilatkozat
2015. szeptember 04. 10:33

Állítsák helyre a kiüresített magyar önkormányzatiságot!

A Baloldali Önkormányzati Közösség balatonszemesi éves konferenciáján az alábbi nyilatkozatot tette:

Nincs jóléti állam az önkormányzatok közösségszervező munkája nélkül. A magyar közigazgatás nem lett sem hatékonyabb, sem olcsóbb, sem emberközelibb az állam centralizációjával, a járási hivatalok felállításával, az önkormányzatok kiüresítésével! Nőtt a bürokrácia, káosz és zavar jellemzi a koncepció nélküli központosítást!
 
Az országot és a társadalmat egyben tartó szolidaritás, a demokratikus döntéshozatal és a közös felelősségvállalás a helyi önkormányzatokon alapul, ezért károsnak és veszélyesnek tartjuk az önkormányzati feladatok és finanszírozásuk elvonását!
 
Mindezek miatt követeljük, hogy a települések kapják vissza függetlenségüket és önrendelkezési jogukat! Egy demokratikus rendszerben egy kormánybiztos nem lehet felettes szerve az önkormányzatoknak!
 
Tiltakozunk a további feladatelvonások ellen! A közoktatás kerüljön vissza az önkormányzatok és társulásaik fennhatósága alá!
 
A szociális ellátások kerüljenek vissza önkormányzati szintre! Az egészségügyi alapellátás forrásait a kormány a társadalombiztosítási bevételekből biztosítsa!
 
Az önkormányzatok kapják vissza a gépjármű-adó bevételeiket és a személyi jövedelemadó 30%-át!
 
A legjobb demokratikus döntések, az emberekhez a lehető legközelebbi szinten születnek meg! A polgárok számára az önkormányzatok biztosítják a legnagyobb részvételt és beleszólást!
 
Az önkormányzatiság a legfontosabb közös értékünk! Védjük meg együtt!
 
Baloldali Önkormányzati Közösség