2012. június 06. 10:42

Állítsák meg a házelnököt!

Nincs vége a Nyirő József újratemetése körüli botránynak. Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága tegnap parlamenti döntés szintjére emelte Kövér László álláspontját. Ma Kövér László folytatja erdélyi útját, amellyel már nemcsak magyar-román, hanem magyar-magyar konfliktust gerjeszt. Most már nyíltan kampányol az egyik romániai magyar párt oldalán a többiekkel szemben. Ugyan nem a Nyirő-botrány közvetlen következménye, de sok hasonló zavaros gesztusnak is része van abban, hogy itthon pedig újra bátorítást éreznek a primitív zsidózók. Az utcán már a kilencven éves tudós rabbit, a keresztény-zsidó párbeszéd apostolát sértegetik.

Ma már tagadhatatlan: a ház elnöke politikai, sőt pártpolitikai eseményt csinált Nyirő József újratemetéséből. Nyirő Józsefet is vállalta, hogy más magyarokkal szemben Szász Jenőnek segítsen.

Kövér László maga is tudta: ahol egy vezető politikus vállal szerepet és mond politikai beszédet, ott többé nem magánügyről, nem kegyeleti aktusról, hanem politikai eseményről van szó. Természetesen mindenkinek joga van ahhoz, hogy végakarata szerint eltemessék. De senkinek nincs joga ahhoz, hogy erre hivatkozva Magyarországot és a magyar parlamentet nyilasbarát hírbe keverje.

Kövér nem műkritikus, hanem politikus. Édesmindegy, mit gondol a szépíróról, politikusként Nyirő József politikai szerepéhez lehet viszonya. Nyirő írhatott, írt is olvasásra méltó könyveket. De ha egy vezető politikus tiszteleg életútja előtt, akkor ezzel annak védhetetlen szakaszait is fehérre mossa. Azokat a szakaszokat, amikor Nyirő Goebbels rajongója lett, amikor Szálasiban hitt, amikor újra visszahívatta volna a kivérzett Budapestre Hitler csapatait, hogy foglalják vissza a fővárost.

A Parlament elnöke dupla bűnbe esett. Egyrészt bármi legyen saját meggyőződése, szemet hunyt a nácibarátság vétkével szemben. Másrészt beavatkozott a romániai magyar pártok viszonyába és belső versenyébe. Kövér László a magyar parlament elnökeként nem tarthatja meg tiszteletbeli elnöki posztját egy Romániában működő pártban, és különösen nem okozhat ezzel konfliktust az ottani magyarok között. Tetteiért neki kell viselni a felelősséget. Nem rángathatja bele a magyar parlamentet, amelyet előzőleg sem tájékoztatott. Ezért az MSZP nemmel szavazott arra az állásfoglalásra, amelyben az emberi jogi bizottság kormánypárti és jobbikos tagjai parlamenti szintre emelték Kövér László hibáját és újra csak a román hatóságokra dörögtek rá.

Félő, hogy ez még nem az utolsó felvonás. Amíg Kövér László Erdélyben kampányol, senki nem lehet nyugodt. Nincs már olyan sok ország, amellyel nem vesztünk össze. A magyar kormány, a Külügyminisztérium, a házelnök elvbarátainak feladata, hogy állítsák meg ezt az ámokfutást, vagy legalább jelezzék: nem azonosulnak vele.

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő