mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 04. 13:45

Állítsuk meg a nyugdíjasok elszegényedését!

Állítsuk meg a nyugdíjasok elszegényedését!
Egy szóköz-hiba miatt dobta vissza a Nemzeti Választási Bizottság a Nyugdíjas Parlament igazságos nyugdíjkorrekciós népszavazási kezdeményezését, ennek ellenére fel kell lépni a nyomor ellen, mondta online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a Parlament Népjóléti Bizottságának MSZP-s elnöke hétfőn, Budapesten.

Újabb árkosár-összehasonlító adatok igazolják a nyugdíjasok elszegényedését, a Nyugdíjas Parlament igazságos nyugdíjkorrekciós népszavazási kezdeményezését pedig megint lesöpörték. Az MSZP felszólítja a kormányt: a felhasználatlan támogatási keretekből állítsa meg a nyugdíjasok elszegényedését és azonnal hajtsa végre a tisztességes nyugdíjkorrekciót.

Korózs Lajos elmondta, a KSH inflációs adatai is egyértelművé teszik, hogy borzasztó nehéz helyzetbe kerültek a nyugdíjasok, különösen az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők. „Míg az elmúlt 10 évben az átlagbér 70%-kal, addig az átlagnyugdíj csak 45%-kal nőtt, vagyis drasztikus leszakadnak a nyugdíjak. Ráadásul a nyugdíjasok a többszörösét költik egészségügyre, mint az aktívak” – vázolta a helyzet komolyságát.

Rámutatott, gyakorlatilag az ország kétharmada le van szakadva, az átlag alatt él.

A szocialista politikus emlékeztetett, a Nyugdíjas Parlament ismét népszavazást kezdeményezett az ügyben – eddig 16 ilyen alkalom volt, ám mindet elutasította az NVB.

„A múlt heti volt a 17. Kezdeményezték – egyébként az MSZP is támogatta ezt –, hogy mivel jelentősen eltérnek az inflációs adatok a tervezettől, már negyedévenként legyen lehetőség arra a nyugdíjkorrekcióra, amit a jogosultak novemberben kapnak meg. A bizottság ezúttal nyelvhelyességi okokból utasította el a kezdeményezést. Nagy „T” betűvel írták a Társadalombiztosítás szót, ahol természetesen megemlítették az ide vonatkozó törvény számát is, valamint a paragrafus-jel és a bekezdés között nem volt szóköz” – magyarázta Korózs Lajos.

Hangsúlyozta, az MSZP szerint „teljesen helyénvaló” volt a kezdeményezés, csalódottak, hogy nem ment át, mert a nyugdíjasok egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek a kormányzati szemfényvesztés ellenére is. „Mi már évek óta mondjuk, hogy vissza kell térni a svájci indexálásra, mert ez az „inflációkövető nyugdíjemelés” az évszázad átverése. Rosszabbul járnak a jogosultak, mintha a bérek növekedését is figyelembe vevő svájci indexálással számoltak volna, amellyel 2,8 helyett 6,5%-kal nőtt volna a nyugdíj” – hívta fel a figyelmet.

Korózs kiemelte, a szocialisták indítványozták az igazságos, azonnali 13. havi nyugdíjat is, ami az átlagnyugdíj mértékével kellene, hogy megállapításra kerüljön és mindenkinek egy összegben kellene megkapnia. „Indítványoztuk továbbá, hogy a méltányossági nyugdíjemelésre, a méltányossági nyugdíj megállapításra és az egyszeri segélyre is duplázzák meg az összeget a be nem váltott Erzsébet- illetve rezsiutalványokból, hiszen ezek már hatodik éve változatlanok. Írásbeli kérdésemre a múlt héten meg is jött a válasz: több mint 2,5 milliárd maradt a kasszában csak a megmaradt rezsiutalványok kapcsán, tehát bőven kitelne ezek megduplázása” – mutatta be az MSZP országgyűlési képviselője a szocialisták kezdeményezéseit nyugdíj-ügyben.

Végezetül hozzátette, „Minden korábbi javaslatunk minket igazol; nekünk van igazunk, és így most is felkérjük a kormányt, hogy ne habozzon ezeket az intézkedéseket meghozni”!

Kapcsolódó párttagok