Külföld | Görögország uniós elnökség
2014. január 16. 09:43

Állítsuk vissza az állampolgárok bizalmát az Európai Unióban!

"Görögország meglehetősen nehéz helyzetben veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. 2014-ben a gazdasági és szociális válság még nem ért véget, valamint ebben az évben kerül sor az európai parlamenti választásokra és a görög hitelprogram felülvizsgálatára is. A görög elnökség egyik prioritása - nagyon helyesen - az Európai Unió demokratikus legitimitásának és elszámoltathatóságának növelése. Görögország, a görög emberek saját bőrükön érzik az Európai Unióban jelenlévő demokratikus deficiteket. A Trojkának, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank hármasának döntéseiért felelősséget kell vállalni. Az eredményes munkához elengedhetetlen ezért, hogy a legnagyobb demokratikus legitimitással rendelkező európai intézmény, az Európai Parlament demokratikus úton ellenőrizhesse a Trojka gazdaságpolitikai ajánlásait, azok európai polgárokra kifejtett hatásait. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az uniós állampolgárok visszanyerjék bizalmukat Európában." - húzta alá Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője írásbeli hozzászólásában az Európai Unió Tanácsának görög soros elnöksége kapcsán rendezett vitában.

"A gazdasági és szociális válság ellenére azonban nem feledkezhetünk meg az Európai Unió négy alappilléről, szabadság, az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad áramlásáról sem. A személyek szabad mozgása az Unió egyik legfontosabb vívmánya, amely nélkül a gazdasági válság sokkal súlyosabban érintette volna Európát. Érthetetlen, hogy magas rangú jobb- és baloldali, brit és bajor politikusok miért a közép-európai munkavállalókat okolják az európai gazdaság problémáiért. Az uniós munkavállalók mind Nagy-Britanniában, mind Németországban többet fizetnek be a szociális ellátórendszerbe, mint amennyit abból kivesznek. Emiatt kiemelt fontossággal bír, hogy a következő félévben a görög elnökség kiálljon az Európai Unió alapértékeinek védelme mellett!"- emelte ki Tabajdi Csaba.
 
A szocialista politikus hozzátette: "Az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívás a gazdasági válság leküzdésén és a munkahelyteremtésen túl a tagállami és uniós demokratikus deficitek hatékony kezelése. Ahhoz, hogy az európai gazdaság új lendületet kapjon és az állampolgárok újra bízzanak Európában, erős és elkötelezett új európai bizottsági elnökre, és érdemi támogatással megválasztott új Európai Parlamentre van szükségünk 2014-et követően."