MTI/mszp.hu
2011. október 20. 08:59

Álljon meg a menet!

A kormány gazdaságpolitikai intézkedései ellen tüntettek mintegy félezren az MSZP szervezésében szerda este Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium épületénél.

A felszólalók azt hangoztatták, hogy megálljt kell parancsolni a kormány "ámokfutásának".

Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke a tüntetésen egyebek mellett arról beszélt: a kormány nem garantálja a szociális biztonságot, a megyék elérkeztek a tűrőképességük határához, a kormányzati döntésekkel halálra ítélték őket.

Emlékezett arra, hogy Pest megyében negyven megyei fenntartású intézményben - köztük tizennyolc középiskolában - nincs fűtés és meleg víz, mert a megyei önkormányzat mintegy százmillió forinttal tartozik a szolgáltatóknak.

Tóbiás József azt mondta, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett "gazdasági szabadságharc következménye", hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a megyei oktatási és szociális intézmények. Ezért súlyos felelősség terheli Orbán Viktor miniszterelnököt is - tette hozzá.

Kijelentette: "nem volt olyan kormány a harmadik Magyar Köztársaságban, amely tétlenül végignézte volna, hogy diákok, tanáraik, szülők, nevelőszülők ilyen méltánytalan helyzetbe kerüljenek", majd azt hangoztatta: a "gazdasági szabadságharc" megbukott.

Szolidáris társadalmat kell építeni - mondta a politikus, hozzátéve, ezért dolgoznak a szocialisták.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt: az Orbán-kormány "ámokfutása a katasztrófa szélére sodorta az országot", és jelenleg is 1000 milliárdos megszorításra készülnek. Ez azt jelenti, hogy minden embertől 100 ezer forintot akarnak elvonni, egy öttagú család félmillió forinttal fog rosszabbul járni jövőre - tette hozzá.

Erre a tüntetők - a kormánynak címezve - a demonstráción szétosztott piros lapot mutatták fel.

Horváth Csaba ezt követően azt mondta, nemcsak a piros lapot, hanem az örökös eltiltást is megérdemelné a Orbán-kormány. Úgy fogalmazott: "a Fidesz-kormány az érzéketlenség és az elnyomás kormánya", majd kijelentette: "szabadságot és biztonságot követelnek Magyarországnak", s nem hagyják, hogy tönkretegyék a magyar embereket.

A demonstrálók a tüntetés ideje alatt többször azt skandálták: "Orbán takarodj!"