Álomkórban szenvedő egészségügy

A kormányzati álomvilágban csökken az egészségügyi ágazatból elvándorlók száma és rövidülnek a várólisták, a valóságban folyamatos az elvándorlás és a várólisták is nőnek.

Egyetértünk a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségével: az egészségügyben is két Magyarország van. A Fidesz virtuális valósága csupán a közmédiában és a kormányzati közleményekben van jelen, a betegek ugyanakkor a szomorú valóságban kénytelenek élni.

A fideszes képviselők, rokonaik, barátaik és üzletfeleik persze valóban álomszerű ellátásban részesülnek, hiszen soron kívül gyógyítják őket, csípőprotézisük beültetésére azonnal sor kerül, míg erre mindenki másnak éveket kell várnia.

Ma az állampolgároknak csak annyi ellátás jár, amennyit az állam erre hajlandó költeni. Ez pedig egyre kevesebb. Az Orbán-kormány 4 év alatt több mint 300 milliárd forintot vont ki az ágazatból.

Az "álomkormány" szerint rövidülni fognak a várólisták, mert pénzt tesznek az ellátásba. Ám mivel a pénzkivonás folyamatos, az ún."konszolidáció" csak szépségtapasznak jó. Az az összeg, amit kampányszerűen a listák rövidítésére fordítanak, csupán aprópénz egy riasztóan mély és sötét kútba. Ez a pénz nem orvosolja az alapproblémát: nem tartja itthon az egészségügyi dolgozókat, nem javítja a betegellátást.

Az MSZP programja egy hatékonyabb és színvonalasabb egészségügyről szól. Nem szűkíteni, hanem bővíteni fogjuk az egészségügyre jutó forrásokat. Újra lesz Egészségügyi Minisztérium, amelyik méltó módon fogja képviselni a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekeit, érdemben fogja javítani az ellátás színvonalát.

Havas Szófia,
egészségpolitikus