MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. február 27. 08:46

Álságos és igazságtalan a rezsicsökkentés - Országgyűlés

Rezsicsökkentés, nemzetpolitika, fogyasztóvédelem. Ülésezett a parlament.

Álságos és igazságtalan a rezsicsökkentés
    
Pál Tibor álságosnak minősítette a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedéseit, mert szerinte az nem igazságos, nem szolidáris és nem a rászorulókat támogatja. Bírálta, hogy a kormány megszüntette azt a szerinte korábban jól működő rendszert, amelyben a fővárosban és vidéken egy alapítvány, az érintett közüzemi társaságok anyagi hozzájárulásából nyújtott támogatást a rászorulóknak a rezsiköltségekhez. Példaként hozta a Ferencvárosban élő "Horváth Kati nénit", aki eddig az alapítványtól 20 százalékos támogatást kapott a távhőre, most a rezsicsökkentéssel viszont csak 10 százalékot. "Értem én: az Orbán-hegyen, a Böszörmény úton és a Hűvösvögyi úton, ahol a garázsokat is fűtik, ott nagy összegű megtakarítást jelent ez az 10 százalékos rezsicsökkentés" - fogalmazott a képviselő, aki képmutatónak tartotta Németh Szilárd felszólalását, mert szerinte korábban a csepeli polgármester kerületében is többet kaptak vissza az emberek.

A beszámoló terjengős sikerpropaganda, amely a gyakorlatról nem szól

Szabó Vilmos kifogásolta, hogy bár a kormánynak évente kellene beszámolnia nemzetpolitikája végrehajtásáról, 2010 óta ezt először teszi. Mint mondta, számára az sem világos, hogy a beszámoló mely időszakot ölel fel, mivel abban 2011-es és 2012-es események is szerepelnek.

A képviselő a jelentést terjengős sikerpropagandának nevezte, amely azonban a valódi gyakorlatot szerinte nem érinti.

Szabó Vilmos számos ügyet hiányolt a dokumentumból, a többi közt az elmúlt időszak felelőtlen magyarságpolitikájáról szóló beszámolókat vagy azt, hogyan exportálta a kormány a határon túlra a belpolitikai küzdelmeket. Szerinte felbomlott az egyensúly a szomszédságpolitika és a magyarságpolitika között. Bírálta a jelentés készítőjét, amiért nem szólt az autonómiatörekvések kormányzati támogatásáról.

A határon túliakat érintő döntések gyakran a külhoni szervezetek vezetőinek megkérdezése nélkül születnek - mondta -, lekezelés, arrogancia jellemezte a kormány működését.

Bírálta a kormánypártokat, amiért Erdélyben az RMDSZ ellen kampányoltak. Emiatt a helyhatósági választásokon fontos pozíciókat veszített a magyarság - mondta.

Nem szól a jelentés Nyirő József újratemetési kísérletről, amellyel nemcsak megosztották az ottani magyarságot, de a szomszédságpolitikának is ártottak - közölte. Kifogásolta az állampolgársági törvény szlovákiai választások környékére időzítését, és úgy vélte: a kormány a kárpátaljai magyarság jelentős részét is kirekesztette az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség jogainak csorbításával.

A nemzetpolitika terén konszenzus megteremtésére van szükség, ebben az MSZP partner - mondta.

A javaslat nem állítja helyre a 2011 előtti fogyasztói kedvezményeket
    
Göndör István az MSZP-frakció nevében üdvözölte, hogy a kormányoldal lépéseket tesz abba az irányba, hogy visszatérjen a 2011 előtti állapotokhoz, de szerinte ez a javaslat még mindig nem állítja helyre azokat a fogyasztói kedvezményeket, amiket akkor a törvény erejével biztosítottak. Számunkra ez kevés - jelentette ki a politikus, aki szerint jobb lett volna, ha önálló törvényt nyújtanak be a fogyasztóvédelemmel kapcsolatban.

A szocialista képviselő részletesen bírálta a javaslat egyes pontjait, mert szerinte azokat rosszul, átgondolatlanul fogalmazták meg, így valójában nem arról szólnak, mint amit a fideszes képviselők elmondtak. Mint mondta, a javaslatban szerepel például az "ingyenes szolgáltatás díjának megállapítása" kitétel is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mára 140 ezer fogyasztó van kizárva az áram, gáz vagy a távhőszolgáltatásokból, háromszor annyian, mint a 2010-es kormányváltás idején. Úgy fogalmazott: ilyen "színes, cizellált sebtapaszokkal" nem lehet ezt a problémát megoldani.

Egyszerűsödhetnek a szociális és gyermekvédelmi eljárások

Varga László szerint sok tekintetben valóban egyszerűsödik az ügyintézés és csökkennek az adminisztrációs terhek is. Kérdés azonban, hogy a korábban az állam által átvett ingatlanokkal, és az egész intézményrendszerrel mi fog történni.

Hozzáfűzte, hogy ha szociálpolitikáról beszélnek, akkor szót kellene ejteni az éhezőkről, a létminimum alatt élőkről is.

A Malév privatizációját, majd visszaállamosítását, és a Budapest Airport privatizálását vizsgáló bizottság jelentéséről szóló általános vitával fejezték be a képviselők a keddi napirend tárgyalását szerdára virradó éjjel.

Veres János volt pénzügyminiszter szerint a 2010-es kormányváltás és a 2010 év vége közötti időszakot sem vizsgálták meg, illetve a kormányhoz köthető politikusokat sem hallgattak meg. A cél az volt, hogy megpróbáljanak rákenni mindent az elődökre - tette hozzá.