Belföld | családon belüli erőszak
2012. november 03. 11:54

Álszentség és köpönyegforgatás

Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elutasította a Magyar Szocialista Párt által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot, amely a hozzátartozók közötti erőszak elleni hatékony fellépés eszközeinek megteremtését, annak kereteit foglalja össze. Ezért az MSZP képviselőcsoportja kérni fogja az országgyűlés döntését a határozati javaslat tárgysorozatba vételéről.

A KSH adatai szerint 2011-ben 7300 gyermek családon belüli bántalmazására derült fény, naponta 20 gyereket bántalmaznak. Az esetek 85%-ban a szülő bántja a gyereket. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a gyermekek több mint 10%-a veszélyeztetett, s számuk folyamatosan nő. Ma Magyarországon évente csaknem harmincan belehalnak a verésbe vagy az elhanyagolásba és a fiatalkorú öngyilkosságok száma is jelentős, melynek hátterében sokszor a bántalmazás, elhanyagolás áll.
Évről évre nő az elhanyagolt gyerek száma 2011-ben 24 ezer gyerekkel szemben volt elhanyagolás, az esetek száma meghaladta az 51 ezret. 2010 óta folyamatosan növekszik a szülői elhanyagolás és növekszik a családon belüli erőszak mely 65%-ban lelki, 32%-ban testi, 3%-ban szexuális bántalmazást jelent.
A nők és a gyerekek ellen irányuló erőszak súlyos társadalmi probléma, ezért az MSZP javaslata szélesebb értelmezésben foglalja össze a családon belüli erőszakot. Ezt a problémát nem lehet leszűkíteni egy férfi és egy nő közötti konfliktusra.
Az államnak kiemelt szerepe és felelőssége van, hiszen a magyar társadalom reakciója egyáltalán nem áll arányban ennek a problémának súlyosságával. Ez nem csak az áldozatok védelmét és az elkövetőkkel szembeni fellépést szolgáló jogalkotás és joggyakorlat terén mutatkozik meg, hanem az általános tájékozatlanságban, az előítéletes tájékoztatásban is.
A kormánypárti képviselők homokba dugják a fejüket és úgy tesznek, mintha ez a probléma nem létezne. Nem arra van szükség, hogy álszent módon kapcsolati erőszakról beszéljenek, miközben gyerekek százai is az elszenvedői a családon belüli erőszaknak.
A tetteik „beszélnek”, ezért a Magyar Szocialista Párt elvárja, hogy az országgyűlés vegye tárgysorozatba a hozzátartozók közötti erőszak megelőzéséről és az ellene való hatékony fellépésről szóló országgyűlési határozati javaslatát.

Kormos Kata
Mszp szóvivő