2011. augusztus 26. 09:13

Általános forgalmi (mar)adó?

Az MSZP értetlenül áll azon sajtóinformáció előtt, amely szerint a kormány immár sem idén, sem jövőre nem csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját.

Értetlenségünk oka, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az elképzelést eddig egyértelműen támogatta, s Orbán Viktor miniszterelnök sem ellenezte. Mi változott? Ha igazak a sajtóban megjelent információk, a szegényebb családok fogyasztói kosarára nézve kedvező, az MSZP által régóta szorgalmazott alacsonyabb áfakulcsokat is a matolcsyzmus nyelte le.

Szomorú lenne azonban, ha az alapélelmiszerek forgalmi adójának csökkentése – mint olvasni – ”napi finanszírozási gondok” miatt hiúsulna meg akkor, amikor 550 milliárd forint jut a gazdag családok adókedvezményeire, 500 milliárd forintot el lehet költeni MOL-részvényekre, s akad az államkasszában 12 milliárd forint a debreceni magán-futballstadion felépítésre is.

Az áfacsökkentés a VM számításai szerint is legfeljebb évi 240 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésből. Ez az összeg azonban bőven visszacsorogna a büdzsébe a várható forgalomélénkülés és ”kifehéredés” következtében. Nem beszélve arról, hogy az eddig masszívan szegényellenes politikát folytató Fidesz-KDNP-kormánynak az első olyan intézkedése lehetne, amely mind a társadalmi felzárkóztatás, mind a nemzetgazdaság szempontjából haszonnal kecsegtetne.

Az MSZP – amely kormányzása idején az áfacsökkentés folyamatát elindította – ezért továbbra is az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mérséklését javasolja, akár szűk termékcsoportokra lebontva, fokozatosan bevezetve.

A nyugtalanító helyzet tisztázása érdekében várjuk az érintett szakminisztériumok, a vidékfejlesztési, valamint a nemzetgazdasági tárcák válaszát: valóban lekerült az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése a kormányzati napirendről?

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke