2012. február 17. 11:40

Általános létszámcsökkentés

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb kutatása szerint 2011 folyamán a magyar gazdaság lassult, idén pedig a minimálbér emelése és az alkalmazotti adókedvezmény megvonása miatt a nettó kereset jelentős csökkenésére és növekvő vállalati bérköltségre lehet számítani.

A kutatás foglalkoztatási kilátásokra vonatkozó része komoly aggodalomra ad okot. A vállalkozások 4 %-a növelni,
29 %-a csökkenteni tervezi létszámát. A cégek többsége eddig megpróbálta tartani a létszámot, most már azonban minden vállalati kategóriában a létszámcsökkentők vannak többségben. Rontotta a cégek hangulatát a cafetéria rendszer további megsarcolása, a tb-járulék feljebb srófolása s áttételesen a fogyasztást terhelő adók emelése, mivel ezáltal a hazai fogyasztók számára csaknem minden termék megdrágul.

Az országos átlagtól rosszabb a várakozás a Dél-Dunántúlon. Itt a cégek mindössze 2,4 %-a tervez létszámnövelést, ezzel szemben 34,6 %-a létszámcsökkentéssel számol. /Ezen belül 7,1 % jelentős csökkentésre készül/.

Ezzel párhuzamosan aggasztóak az önkormányzatok foglalkoztatással kapcsolatos hírei is: Kaposváron ebben az évben 72 fővel csökken a foglalkoztatható közmunkások száma, ami érzékelhető gondot jelent éppen a legszegényebb emberek számára.

Az MSZP álláspontja szerint a munkahelyek növelését csak a befektetői bizalom visszaszerzésével és a gazdaság élénkítésével lehet elérni. Ennek érdekében 7 pontos javaslatot készítettünk, amelynek megvalósítására országgyűlési határozati javaslatot és törvényjavaslatot terjesztünk elő.

Felkérjük a somogyi kormánypárti képviselőket, hogy az itt élő emberek érdekében támogassák kezdeményezésünket.

Dr. Lamperth Mónika,
országgyűlési képviselő