Szeged Ma | Belföld | energiahatékonyság rezsi Szeged
2013. október 02. 16:15

Alternatív rezsiharcot hirdetett Szegeden Gőgös Zoltán

Az alapvető, hazai gyártású élelmiszerek áfájának csökkentésével, valamint szociális helyzethez és fogyasztáshoz szabott rezsicsökkentéssel állna ki a magyar vidék mellett Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő.

A politikus kedd délután a vásárhelyi “Demokrata Estek” című rendezvény díszvendége volt, előtte azonban Szegeden tartott sajtótájékoztatót. Témái között szerepelt a vidéki Magyarország helyzete, a termelőket érő megszorítások és a rezsicsökkentés, melyekre a baloldali párt a Fidesz terveivel némi átfedésben lévő alternatívákat kínál.

A kormány rezsicsökkentési tervezetére az Összefogás a Fűtött Otthonokért Alap a baloldal válasza, melynek tervezetét szeptember 19-én nyújtották be a parlamentnek. A tervezet szerint nem általánosan ítélnék meg, hanem szociális helyzethez és fogyasztási határhoz kötnék a rezsiköltségek mérséklését. “Ugyanazt az összeget egy állami alapban gyűjtenénk össze, amely teljesen más logika szerint osztaná azt el: alacsonyabb jövedelemszint és fogyasztás mellett jóval magasabb támogatást nyújtana. Ez a jelenlegi csökkentéshez képest körülbelül 50%-os pluszt jelentene a minimálbér környékén élők számára, egy bizonyos fogyasztási határ felett pedig csak nagycsaládosok esetében tennénk indokolttá a közüzemi díjak mérséklését” – magyarázta a politikus. Az önkormányzati cégek számára már most is óriási problémát okoz a csökkentés finanszírozása, ez pedig előbb-utóbb a multinacionális cégekig is eljut majd. Kénytelenek lesznek elbocsátásokkal és a szolgáltatások leépítésével visszafogni a költségeket, így összességében elavulttá válik a hazai energetikai rendszer.

Elsősorban azonban nem a víz- és gázszámlák, hanem az élelmiszerek megvásárlása teszi a legnagyobb terhet a családokra, egy átlagos háztartás jövedelmének a 27%-át viszi ez el, ami tarthatatlanul magas – emelte ki Gőgös Zoltán. “Ez az élelmiszeriparnak is komoly gondot okoz, ami jól érzékelhető itt Szegeden, hiszen a város köztudottan az ágazat fellegvára. A kormány a különadókkal olyan terhet rakott az élelmiszeripari vállalkozásokra, melyek versenyképességi oldalról nem kigazdálkodhatók. A legtöbb szektorban ezek az adók áthárításra kerültek a fogyasztókra, az élelmiszeriparban azonban ez nem megoldható, hiszen a multik tartósan alacsonyra nyomják az árakat” – mondta a politikus. Gőgös szerint célirányos áfacsökkentésre lenne szükség, amely az alapvető élelmiszereket érintené, úgy mint a kenyér, sertés- és tőkehús, a tej, a zöldségek és gyümölcsök vagy a kemény sajtok. A közvetlen áfakiesés körülbelül 90 milliárd forintba kerülne, a politikus szerint azonban ennek jelentős része megtérülne a feketegazdaság kifehéredésével, ráadásul munkahelyeket biztosítana a vidéki ember számára is.

“A választási programunkban nagyon hangsúlyosan szerepel az élhetőbb, versenyképesebb vidék kialakítása. Olyan integrált mezőgazdaságra van szükség, amely békés keretek között tudja mindenkiből a legjobbat kihozni, legyen az kicsi, közepes vagy nagy” – hangsúlyozta a szocialista képviselő.