Álvita a fogyasztókért

"Megvédjük a magyar családokat!" szólt a kormánypárt mai "A fogyasztó mindenek előtt – a közműszolgáltatások helyzete" elnevezésű vitanapon.

Az Orbán-kormány kijelentette, megvédi a nyugdíjakat. Ehhez képest elvették hárommillió ember időskorra félretett megtakarításait és elköltötték. Azt is mondták, adót csökkentenek. Ehhez képest 30 hónap alatt 30 új adót vezettek be. Azt mondták, Európa legversenyképesebb adórendszerét hozzák létre, ehhez képest minden nemzetközi versenyképességi összehasonlításban romlott Magyarország pozíciója. Jövő évre mintegy 1500 milliárd forintos megszorítást szavaztak meg, aminek túlnyomó többsége a szegényebb családokat és a hazai vállalkozásokat fogja terhelni.
 
Mondták, hogy beindítják a gazdaság motorjait. Az eredményét láthatjuk: recesszióba taszították a magyar gazdaságot. Kevesebben végeznek értékteremtő, valódi munkát, a reáljövedelmek csökkentek, négymillióan élnek a létminimum alatt. A befektetők, beruházók elkerülik Magyarországot, a fiatalok menekülnek az országból.
 
A Fidesz-kormány azt is mondta megvédi a lakosságot az energiaárak emelkedésétől, befagyasztják a rezsiköltségeket, és a lakossági energiaköltségek mérséklése érdekében évente mintegy 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését végzik el. Ezzel szemben az elmúlt két és fél évben, megháromszorozódott, (140 ezer fölé nőtt) azoknak a díjhátralékkal küzdő fogyasztóknak a száma, akik kiszorultak az áram-, gáz- vagy távhőellátásból.

A rezsiköltségek 3-20 százalékkal emelkedtek, az épületenergetikai korszerűsítésekre irányuló programok nem tartanak sehol, a szociális alapú ártámogatás a korábbi időszakhoz képest a töredékére csökkent.

Az idei tél küszöbén több tízezer családnál nincs a fűtés, gáz vagy villany, mert a korábbi háromhavi lejárt számlatartozás helyett már egyetlen, 60 napon túl lejárt számlatartozás esetén is kikapcsolhatják a szolgáltatást.

A kormány 2011. július 1-jétől csökkentette az ügyfélszolgálatok elérhetőségét és számát, egyszerűsödött a tartozás miatti kikapcsolás lehetősége, csökkentek a védendő fogyasztók jogai. Csökkent az ügyfélszolgálatok nyitvatartási időtartama is, így az értékes munkaidőből többet lehet eltölteni a ritkábban elérhető ügyfélszolgálatokon.  

A kormánypárti vezérszónok ma hangsúlyozta, "A problémára kell megoldást találni." Milyen problémákra gondol? Amiket éppen a kormánypárt idézett elő a felelőtlen gazdaság- és fogyasztóvédelmi politikája miatt? Ha valóban a fogyasztók érdekeit nézné a Fidesz, akkor nem utasítanának el egy, az embereket a fagyhaláltól megmentő kezdeményezést csak azért, mert ellenzéki képviselők terjesztették elő.
 
A kormánypárti álvita helyett valós lépéseket kellene tenni a bajban levő családok érdekében. Ez azonban úgy látszik, a következő ciklusban az MSZP feladata lesz.

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes