mszp.hu | Belföld
2020. június 22. 13:39

Álvizsgálattal akarnak kibújni a felelősség alól az egészségügy vezetői

Álvizsgálattal akarnak kibújni a felelősség alól az egészségügy vezetői
Álvizsgálattal, áljelentéssel akarnak kibújni a felelősség alól az egészségügy vezetői - mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP egészségpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján.

Bejelentette: határozati javaslatot nyújtott be az egészségügyi felügyelet visszaállításáért, és az alapjogi biztoshoz fordul, sérültek-e a magyarok jogai a járvány alatt az egészségügyben.

A politikus elmondta: Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter megelőlegezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatának eredményét, amit a szervezet a tatabányai kórházban folytatott egy tragikus hirtelenséggel elhunyt 33 éves édesanya ügyében.

„Igaz, hogy elrendelte a vizsgálatot, de hamarabb hozta meg a vizsgálatnak a döntését, mint ahogy a vizsgálatot lefolytatták volna” – jelentette ki Bangóné.

Leszögezte: akár a vírussal kapcsolatos elhibázott rendelkezésekbe, akár az egészségügy általános helyzetébe halt bele az édesanya, „mindkét esetben az egészségügyet felügyelő miniszter a felelős”.

Kijelentette: ma Magyarországon „nem védi a betegek jogait senki”, sehova nem fordulhatnak jogérvényesítésért, és a visszás esetek nem is látnak napvilágot.

Ezért másodjára is benyújtotta határozati javaslatát a Parlamentnek a betegjogi felügyelet rendszerének visszaállításáért, egy költségvetési módosító indítvánnyal együtt, amely a finanszírozását biztosítaná.

Elmondta: kikéri a minisztériumból a vizsgálati anyagot, és egy sor írásbeli kérdést is tett fel a miniszternek a 33 éves édesanya halálának a vizsgálatáról, de arról is, miért tagadja a miniszter, hogy ő rendelte el „az embertelen kórházkiürítéseket” és a szakellátás felfüggesztését.

Ezen túl az Alapvető Jogok Biztosához fordult a kormánynak a járvány ideje alatti egészségügyi döntéseinek vizsgálata érdekében.

Bangóné hangsúlyozta: az egészségügyi ellátásért a magyar állampolgárok fizetnek, „nekik ez jár ez az ellátás”. Közvélemény-kutatási adatokat idézett, melyek szerint minden tizedik ember úgy nyilatkozott: nem jutott hozzá valamilyen egészségügyi ellátáshoz a koronavírus-járvány alatt hozott döntések miatt.