mszp.hu | Belföld, Gazdaság | intézkedés vírus
2020. november 04. 15:44

Ami eztán történik, azért a Fidesz-kormány és Orbán a felelős

Ami eztán történik, azért a Fidesz-kormány és Orbán a felelős
A koronavírussal nem lehet pávatáncolni. Mindenért, ami ezután történik, a Fidesz-kormány és Orbán Viktor a felelős – jelentette ki az MSZP két társelnöke, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes a Facebookon követhető online sajtótájékoztatóján szerdán.

Tóth nagyon kevésnek, „lufinak” nevezte a tegnapi miniszterelnöki korlátozó bejelentést, ami „látszólag nagy, de belül üres”.

„Ezek a hatástalan pótcselekvések nem fogják megállítani a koronavírus terjedését és nem húzzák ki az embereket a bajból. (…) A koronavírussal nem lehet pávatáncolni! A koronavírust nem lehet fenyegetni, sem átverni” – jelentette ki.

Úgy folytatta: Az ingyenes parkolástól nem lesz kevesebb halálos áldozat, az éjfeltől reggel 5 óráig tartó kijárási korlátozás nem fékezi meg a nappal is pusztító járványt, és a legnagyobb pénzbüntetésektől sem lesz jobb a munkanélkülieknek.

Orbánnak szerinte azt kellett volna bejelentenie, hogy 100 százalékos táppénzt kapnak az igazoltan koronavírusosak, hogy ne akarják elkerülni a karantént és ne akarjanak betegen is dolgozni; új bérkiegészítést és megnövelt összegű és idejű álláskeresési támogatást; hogy hogyan korlátozzák a vírus terjedését segítő tömeges kontaktusokat; és válaszolnia kellett volna arra: mi lesz a fertőzés gócpontjainak számító iskolákkal, a diákokkal és a pedagógusokkal.

„Súlyos és nehéz idők várnak ránk. Egy egészségügyi katasztrófa és megélhetési válság következik” – hívta fel a figyelmet.

„Kérem, jegyezzék meg: mindenért, ami ezután történik, a Fidesz-kormány és Orbán Viktor a felelős!” – jelentette ki, hozzátéve: a kormány rendelkezik azzal felhatalmazással, pénzzel, emberekkel, amelyekkel a válságot kezelni lehetne.

„Még mindig van lehetőség intézkedni, a pénz nem lehet akadály. Persze ehhez az kell, hogy a védekezésre szánt pénzeket ne stadionokra, űrkutatásra, Mészáros Lőrincre és sportakadémiákra költsék! Kezdjük el végre!” – szólított föl.

Kunhalmi Ágnes azt mondta a korlátozásokra: „Nesze semmi, fogd meg jól!”

Ő arra hívta fel a figyelmet: megvan a pénz a munkájukat elvesztőknek és a jövedelemkiesést elszenvedőknek fizetendő bérkiegészítésre. Hivatkozott a miniszterelnök korábbi kijelentésére, mely szerint nem lesz felső korlátja a védekezésre és a gazdasági talpra állítására fordítható összegeknek.

„Hát nem ezt látjuk” – jegyezte meg.

„A bolti eladó, a pincér, a szakács, az autószerelő, mindenki, akinek ügyfélforgalma csökken, vagy a járvány miatti korlátozások miatt jövedelemtől esik el, kapjon érdemi bérkiegészítést, egyszerűsített szabályokkal!” – követelte.

De azokra a súlyos kérdésekre sem adott Orbán választ – mondta – hogy felkészült-e a kormány a járvány két hulláma között a digitális oktatásra való újbóli átállásra, ha részlegesen be kell zárni az intézményeket, és hogy biztosítsa a pedagógusoknak és a családoknak a megfelelő forrásokat és eszközöket, laptopokat, internetet, digitális tankönyveket.

Mindezekre az Európai Unió több milliárd forintot biztosított Magyarországnak – hangsúlyozta.

Hazugságnak nevezte a vádakat, melyekkel a fideszesek illetik az az ellenzéket és közte az MSZP-t is, hogy nem segítenek, „hiszen a mi javaslataink közül is rengeteget befogadott (…) a kormány”.

„De a kormány van cselekvési pozícióban. Minden felelősség ezért a kormányé és magáé Orbán Viktoré” – erősítette meg.

Végül az MSZP-sek együttérzését és részvétét fejezte ki mindazoknak, aki a járvány miatt elvesztették szeretteiket. „Mélyen együtt érzünk velük” – mondta.