mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. november 22. 11:54

Amikor a Fidesz még aktív migrációs politikát hirdetett

Amikor a Fidesz még aktív migrációs politikát hirdetett
Számos alkalommal hivatkoztam már a Fidesz 2009-ben született, de - újabb hivatalos dokumentum hiányában - máig hatályos európai programjára, hiszen olyan vaskos vállalások és értékválasztások szerepelnek benne, amelyek a mai illiberális Fidesz politikájával teljességgel szembe mennek.

Milyen gerincroppantó lehet a Fidesz EP-képviselői számára, hogy egy olyan programra kértek annak idején felhatalmazást, amelynek most épp az ellenkezőjét valósítják meg. Mondhatnánk persze, hogy a fideszesek nem először váltanak kabátot: hiszen korábban Soros-ösztöndíjas liberálisok voltak, majd lettek polgári középkonzervatívok, hogy végül az EU-ellenes szélsőjobboldalon találjanak helyet maguknak. A sokat hivatkozott programot most csak azért veszem ismét elő, mert a kormánypárti kollégák mintha elfelejtették volna a létezését, sőt: az általuk közpénzzel pumpált kormánymédiában az ezzel kapcsolatos legutóbbi közlésemet is gyenge hazugsággal igyekeztek elütni.

Nos, az a Fidesz, amelyik jelenleg elutasítja az eurót, az Európai Ügyészséget, előre megfontolt szándékkal leuralja a médiapiacot, amely nemzeti szabadságharcot hirdetett az európai közösség ellen és amely elmeroggyant hisztit csap az európai értékek és törvények számonkérése miatt, nem is olyan rég még nagyon másként viszonyult mindehhez. Hiába tagadják, a propagandával tömött választó talán igen, de a papír nem felejt. A hivatkozott program alapvetően a Gyurcsány-kormány szapulásával van természetesen elfoglalva, de ezzel együtt egy kifejezetten tartalmi, átfogó és mély politikai program; ez nyilván leginkább Martonyi János érdeme. „Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben.

Az uniós normák követésének Brüsszel általi kikényszerítése sok esetben a szocialista–szabaddemokrata kormány féken tartását szolgálta (...) Az uniós értékek, elvek, célok és szakpolitikák tehát nem teherként jelennek meg a mai magyar politikában, hanem fogódzóul szolgálnak, és naponta szembesítenek minket a kormány siralmas teljesítményével” – írják például az egyik fejezetben. Ha most behelyettesítenénk a „szocialista-szabaddemokrata” helyére az „illiberális fideszes” jelzőt, a kormánypárti propaganda azonnal kiátkozna.

De vannak még a mostani EU-ellenes ámokfutást látva érdekesen csengő fideszes mondatok. Egyes fejezetekből például ilyen állításokat lehet kigyűjteni: „(...) Jogkövető, hiteles tagállammá kell végre válnunk, törekvéseinket az unió mindenki által osztott alapelveihez és céljaihoz kell igazítanunk (...) Az uniós tagság oltalom befelé is, mert sajnos a magyar demokráciának, jelenlegi állapotában, óriási szüksége van a kontrollra, arra, hogy akár számon is lehessen rajta kérni a demokratikus normák követését (...) Brüsszel nem Moszkva. A felismeréshez, hogy az uniós tagság csak lehetőség, nem önmagában főnyeremény, az is hozzátartozik, hogy a magyar kormány végre megértse: nem lehet mindig Brüsszelre mutogatni; az unió mi magunk vagyunk (...)” Ilyen mondatokért most Bayer Zsolt minimum az orgoványi erdő mélyére akarna elásni.

De van még megütközést keltő szöveg: az Európai Unió közösségét kamu ideológiára hivatkozva, minden eszközzel szétverni igyekvő Fidesz ebben a hatályos programban kimondja, hogy „ki kell kerülnünk mindenekelőtt a ’nemzetek feletti Európa’ és ’a nemzetek Európája’ közötti hagyományos ellentétnek a köréből” és meg kell erősíteni az európai közösséget. A demokratikus elvek határozott szankciója mellett is kiállnak, sőt, a nemzeti szuverenitást sem tartják sérthetetlennek, ha az alapértékek betartatásáról van szó. Na, ha ezt Varga Judit elolvassa, biztos alaptörvénybe foglalva tiltja be a Fidesz európai programját, mondván az nettó sorosista propaganda. De a végére akkor még egy tétel a vaskos kötetből. Óvatos, de a jelenlegi gyűlöletkeltő kormánypolitikával szemben jóval megengedőbb, sőt, proaktívabb álláspontot hirdetett Orbán pártja a migrációval kapcsolatban. „(...)

A Fidesz elsődlegesnek tartja, hogy Magyarország a majdani közös európai bevándorlási politika keretében aktív migrációs politikát folytasson, konkrét elképzelésekkel, határozott célokkal. Támogatjuk Magyarország munkaerő-szükségletének függvényében olyan migránsok hosszabb-rövidebb távú munkavállalását, illetve letelepedését, akik esetében sikeresen elősegíthető a magyar társadalomba való beilleszkedés.” Felteszem, hogy itt nem a magyar állam, vagyis a magyar emberek eladósításával, viszont a fideszes érdekkört mocskosul meggazdagító letelepedési kötvényekre gondoltak. Alig várom a következő fideszes európai programot, a címhez máris adok egy tippet: „Elnézést kérünk, hazudtunk Önöknek!”

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhetvenharmadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.


dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. november 22.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21