2012. május 09. 16:33

Amikor az állam lába leér a földre

2012. május 9-én az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja, és a Baloldali Önkormányzati Közösség szakmai konferenciát szervezett ”Amikor az állam lába leér a földre” címmel a járási rendszer kialakításáról.

A konferencián tudósok, kutatók és politikusok nyitó előadását követően szakmai és szakmapolitikai tapasztalatcserére is sor került.

A konferencián résztvevők egyetértettek abban, hogy a járási rendszer kialakítása indokolatlanul felerősíti az állam szerepét és kiüresíti az önkormányzatokat. Sok még a megválaszolatlan kérdés: mitől lesz jobb ez a rendszer az emberek számára. Nincsen garancia arra, hogy az állampolgárok gyorsabban és olcsóbban jutnak hozzá a jó minőségű közigazgatási szolgáltatásokhoz. Sőt, azt sem lehet tudni, hogy mindez mibe kerül az adófizető állampolgároknak.

A legnagyobb aggodalom a falusi, kistérségi polgármesterek részéről fogalmazódott meg, hiszen az elmúlt két évben súlyos mértékben növekedtek az üzemanyagárak, drámaian csökkent a közösségi közlekedés színvonala és kapacitása. Már ezek is lényegesen nagyobb terhet raknak az emberek vállára, ha ügyintézés céljából be kell utazniuk a járási székhelyekre olyan ügyben is, amit korábban helyben elintézhettek.

Az MSZP képviselői a parlamenti vitában hasznosítják a konferencián elhangzottakat, és ennek tapasztalatait beépítik a szocialista párt készülő a programjába.

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi kabinetvezetője

Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes

Tóth József,
a BÖK elnöke