Észak Online
2012. július 17. 15:28

Amit elrontott a kormány, hozza helyre!

A munkahelyvédelmi akciótervre az MSZP szerint nincs fedezet, ráadásul más ügyekben is fordulatra van szükség.

A saját maguk által az elmúlt két év során okozott károkat szeretné mérsékelni a munkahelyvédelmi akciótervvel a kormány, ám az abban foglaltak teljesítésére még forrása sincs. A tervvel alapvetően az MSZP is egyetért, de azt akkor is kevésnek tartja, ha valamilyen csoda folytán mégis előkerülnének a véghajtáshoz szükséges százmilliárdok. Amit munkahelyteremtés-ügyben a kormányzatnak elsősorban tennie kellene, az a kiszámítható, befektetőbarát gazdasági és jogszabályi környezet megteremtése, illetve a bankok hitelezési kedvének ösztönzése. Minderről Gúr Nándor, az MSZP alelnöke beszélt kedden Miskolcon.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint roppant dicséretes ötlet a kormányzat munkahelyvédelmi akcióterve, a baj csak az, hogy mindez porhintés, mert sem forrás, sem pedig komoly szándék nincs ezek megvalósítására. Az elmúlt két évben ugyanis az Orbán-kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a munkavállalók és a munkaadók is rosszabb helyzetbe kerüljenek, mint amilyenben voltak a kormányváltás előtt, a gazdasági válság kellős közepén. A munkaadók például az elvárt béremelés intézményének bevezetése miatt kerültek rosszabb helyzetbe, hiszen a kormányzat velük fizetteti meg azt a munkabér-csökkenést, amit az adójóváírás megszüntetése miatt könyvelhetnének el a munkavállalók (amelyik cég nem emelt, azt kizárták a közbeszerzésekből, nem kapnak állami támogatást, s szabálytalanságok esetén bírságot is többet fizethetnek). A munkavállalók viszont az új Munka törvénykönyve miatt szorulnak, nem kapnak például délutáni pótlékot, éjszakást is alig, s a szabadságaikat is szigorúbb megkötésekkel vehetik csak ki.

A minimálbérrel kapcsolatban Gúr Nándor elmondta: hazug az a kormányzati sikerpropaganda, amely azt a látszatot kelti, hogy a minimálbéren dolgozó emberek jövedelme az elmúlt két év során jelentősen nőtt volna. A helyzet ezzel szemben az, hogy míg 2010-ben bruttó 73.500 forintos minimálbér mellett nettó 60 ezer 200 forintot kaptak a dolgozók, addig 2012-ben a bruttó 93 ezer forintból nettó 60 ezer 900-at. Az ok az adójóváírás megszüntetése. „Két év alatt tehát összesen 700 forinttal sikerült megnövelni az emberek keresetét, ami reálértéken számolva nyilvánvalóan csökkenés, hiszen idén is jóval 5 százalék felett lesz az infláció. A miniszterelnök viszont büszkén hangoztatja, hogy 2014-ben a 100 ezer forintos bruttó minimálbér elérése a cél, úgy tesz, mintha ezzel dőlne majd a pénz a dolgozóhoz. Hát nem fog, annak a nettója 64 ezer forint körül lesz, ami a 2010-es árakat tekintve egy akkori 51-52 ezer forintos fizetésnek felelne meg. Mi ez, ha nem átverés?" – tette fel a kérdést az MSZP alelnöke.

Gúr Nándor a közfoglalkoztatási minimálbér bevezetését is bírálta. Hangsúlyozta: ugyanazzal a munkával jóval kevesebbet keresnek a közfoglalkoztatottak, mint a szocialista kormányok idején, hiszen a közfoglalkoztatási minimálbér csak töredéke a tényleges minimálbérnek. „Nettó 47 ezer forint áll szemben a korábbi nettó több mint 60 ezer forinttal, s ez csak a nyolcórás közfoglalkoztatottakra vonatkozik. A négy- és hatórások még ennél is kevesebbet kapnak, ami még az éhen haláshoz sem elég. Ráadásul ennek a nettó 47 ezer forintnak a vásárlóértéke a két évvel ezelőtti 38 ezer forintnak felel meg " – jelentette ki. Hozzátette, a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a valóságos termelő munkát folytató versenyszférában az elmúlt két évben csökkent a napi 8 órás munkarendben dolgozó munkavállalók száma: a vállalkozások a terhek növekedése miatt rengeteg, korábban 8 órában foglalkoztatott embert foglalkoztatnak tovább 4, vagy 6 órában.

A szocialista politikus elmondta: az országban 2366 felszámolási eljárást indítottak 2012 első félévében az építőipari cégekkel szemben, ami 13 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Különösen szomorú, hogy ezeknek az építőipari cégeknek a többsége a hátrányos helyzetű régiókban működött, azaz már megint térségünk jár a legrosszabbul.