Belföld
2012. december 18. 10:07

Ámokfutás a felsőoktatás reformja

Az MSZP az Országgyűlés hétfői ülésén benyújtotta javaslatát a felsőoktatás helyzetének rendezésére.

Lukács Zoltán, a párt Komárom-Esztergom megyei elnöke, országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott: megyénkben is nagy a felháborodás. Szülők, egyetemisták, a középfokú oktatásban résztvevők sokasága fejezte ki felháborodását. A politikus hozzátette: pártjának célja az, hogy a parlament megvitathassa a hallgatók javaslatait, köztük a hallgatói szerződések megszüntetését, a felsőoktatási forráskivonás leállítását, az egyetemi autonómia biztosítását.

- Amit a kormány a felsőoktatás reformjának nevez, az egy újabb ámokfutás - jelentette ki Lukács Zoltán. - Átfogó koncepció helyett előbb önfenntartó felsőoktatásról, majd a keretszámok eltörléséről és ingyenes felsőoktatásról beszéltek, most pedig már kormányrendeletben akarják meghatározni, ki mikor és hogyan tanulhat Magyarországon a jövőben - tette hozzá.

Az MSZP megyei elnöke elmondta: - A kormányfő még 2008-ban azt mondta, hogy „a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről”. Most éppen Orbán rekeszti ki a fiatalokat a felsőoktatásból. Ami pedig a miniszterelnök elmúlt heti viselkedését illeti az ügyben, az értékelhetetlen és szánalmas. Előbb Brüsszelből üzent, hogy sok a dolga, de hétvégére hazaér és megoldja a felsőoktatás dolgát. Majd megérkezvén megszerveztek neki mintegy 20 fiatal fideszest, akikkel leült egy kocsmában, majd 5 percre rá bejelentette, hogy a probléma megoldva, eltörlik a keretszámokat. Ez a viselkedés felháborító, a fiatalok és szüleik semmibevétele - hívta fel a figyelmet Lukács Zoltán. Hozzátette: „Orbán Viktornak miért nincs bátorsága kiállni a tüntetők elé, miért nem mer szembenézni a Hallgatói Hálózat képviselőivel, és követeléseikkel”?

A szocialista politikus arról is tájékoztatott, hogy még egyetlen jelentkezni kívánó diák sem tudhatja, hány férőhely lesz az általa megcélzott képzési területen és milyen feltételekkel lehet majd elfoglalni azokat. Ami megyénket illeti, nem elég, hogy például a megyeszékhelyen az Árpád gimnázium, a Bárdos gimnázium, valamint az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium állami fenntartásba került, nem tudni hogyan fog működni továbbiakban az intézményük, de bizonytalanságukat fokozza, hogy az ott végzők azt sem tudják, mi lesz a sorsuk, milyen feltételekkel tanulhatnak tovább.

- Az MSZP ezért költségvetési indítvánnyal élt: csaknem harmincmilliárd forintot csoportosítanának át a felsőoktatásnak, elvonva a konzultációkra és a debreceni futballstadion megépítésére szánt pénzt, csökkentve a kormányzati kommunikációs kiadásokat, az Információs Hivatal, valamint a Miniszterelnökség költségvetését - jelentette be Lukács Zoltán. - A hallgatókkal, a diákokkal, a szüleikkel és az oktatókkal szolidárisak vagyunk. Támogatjuk a demokratikus jogaikkal élő tüntetők céljait, követeléseit, amelyek megegyeznek az MSZP november 6-án meghirdetett oktatási programjával - mondta a szocialista országgyűlési képviselő.

Lukács Zoltán felsőoktatási programjukról is szólt. E szerint eltörölnék a „röghöz kötést”, mindenki számára ingyenessé tennék az első évet. Méltányos és igazságos tandíj- és ösztöndíjrendszer bevezetésére készülnek, de nem az érintettek feje felett fognak dönteni. A szocialisták szerint külső forrásbővítésre is szükség van a felsőoktatásban, ezért a vállalati szféra intenzívebb bevonását javasolják, a sport területén megjelenő TAO-támogatási rendszer mintájára. De fontos a felsőoktatási kerekasztalt visszaállítása is.