mszp.hu | Belföld
2022. november 18. 14:49

Andor László: Óriási a tét, végleg elveszhet az uniós pénzek egy része

Andor László: Óriási a tét, végleg elveszhet az uniós pénzek egy része
A „végjátékban vagyunk”: ha december elején az uniós miniszterek nem adnak zöld utat a magyar uniós pénzeknek, „akkor ennek egy része végleg el tud veszni, tehát a tét óriási” – hívta fel a figyelmet Andor László korábbi uniós biztos.

„Nem véletlen, hogy sokan idegesek a szereplők közül” – jegyezte meg Andor, az MSZP jelöltje a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen ellenzéki felügyelőbizottsági helyére, az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

Kiemelte: „még most, november közepén is ott tartunk, hogy nagyjából 17 vállalásból körülbelül 3-ra mondja azt az Európai Parlament, hogy nagyjából helyén vannak a dolgok, és megfelelő irányban történtek változások.”

Leszögezte: az lenne a legjobb, ha „az A-terv sikerülne, magyarul a jogállamisági problémákat kezelni, helyreállítani azt, amit az Európai Unió meg a magyar állampolgárok döntő többsége is elvár, és akkor jönne az uniós pénz”.

Megjegyezte: emellett persze minden kormánynak, „főleg, amelyik válságban van és nehézségeket csinál saját magának”, kell B-, C- és D-terv is.

Kérdésre elmondta: a magyar fellendítési alap folyósítására nincs megoldás egy csapásra, mert a folyamat 2013 óta húzódik, és „erre az egy lapra tett föl mindent maga az Európai Unió is”.

Most látszik a jogállamisági mechanizmus összes nehézsége is: „hogy senki nem akarja a túszokat bántani, és most nagyon sokan, nemcsak a kormány, de a pedagógusok és mások is, kárát látnák annak, hogyha ebből a pénzből semmi sem érkezne” - mondta, hozzátéve azonban: véleménye szerint „valamilyen kompromisszum felé haladunk”.

A magyar inflációs helyzetet „egészen rendkívülinek” nevezte. Azt mondta: ebben benne vannak a Covid-válságkezelésből fakadó hosszú távú következmények és az ukrajnai háború is, de a kormányzati felelősség két szinten is kimutatható: hogy az elmúlt nagyjából 10 évben mire fordítottak állami forrásokat, közpénzeket, és az mennyiben segítette a gazdaság produktivitását vagy ment el szimbolikus beruházásokra.

Azt a következtetést vonta le: hosszú távú probléma is van, erre rájön a választások előtti pénzszórás, amelynek nem volt megalapozottsága, és amely most az általános forgalmi adón keresztül „pörög vissza az államkasszába”.

Azt mondta: sok olyan intézkedés volt az elmúlt évek gazdaságpolitikájában, ahol „elsősorban az időzítéssel van probléma”; amikor a gazdaságnak jól ment, akkor föl kellett volna készülni a nehéz időkre.

A magyar kormány azonban sok expanzív lépést tett, ezekkel pedig „minthogyha a kormány ellőtte volna a puskaport olyan időszakban, amikor még ezt nem feltétlenül kellett volna, és megfelelő társadalmi konzultáció nélkül”, pedig azzal lehetett volna bizalmat és stabilitást építeni.

Kérdésre, hogy az MNB felügyelőbizottsági tagjaként - ha megválasztják -, mennyit tehetne az uniós pénzekért, azt felelte: ebben a konkrét problémában nem lenne mozgástere, de abban igen, hogy az ország legfontosabb pénzügyi intézménye hiteles legyen, átláthatóan és megfelelően működjön, segítve az egész a magyar reálgazdaság épülését, a bankrendszert és a közgazdasági gondolkodást.

Andor a szocialisták jelöltje az MNB ellenzéki felügyelőbizottsági helyére, a másik ellenzéki jelölt Róna Péter közgazdász professzor. Rónáról Andor azt mondta: nem nevezné „ellenlábasának”, nagyon nagy tisztelője a munkásságának, és „ha van egy egyeztetési hajlandóság az ellenzéki pártokban, akkor mindenképpen fognak találni megoldást”.

Kapcsolódó párttagok