mszp.hu | Gazdaság
2023. március 08. 13:27

Andor László: A kormány sem számol már az uniós fejlesztési forrsáokkal?

Andor László: A kormány sem számol már az uniós fejlesztési forrsáokkal?
A fejlesztési források megérkezése nem várható az idei évben, és úgy tűnik, már a kormány is ezzel számol – nyilatkozta Andor László, az MSZP elnökségi tagja, korábbi európai uniós biztos a Klubrádióban.

„Én is úgy látom, hogy mintha lemondtak volna arról, hogy ez a jelentős fejlesztési összeg menthető lenne Magyarország számára. Miközben természetesen mindig elmondják, hogy ez a pénz Magyarországnak jár, de nem hajlandók eleget tenni azoknak a feltételeknek, amelyeknek egyébként minden uniós tagország eleget tesz annak érdekében, hogy a fejlesztési forrásokból részesedni tudjon” – mondta el a volt európai uniós biztos. Ha ezekhez a forrásokhoz nem jutunk hozzá, akkor Magyarország lépéshátrányba kerül a versenytársaihoz képest.

Az unió célja nem a zsarolás, hanem az, hogy amely pénzeket fejlesztésre ad az unió, az olyancélra is legyen felhasználva.

Andor László úgy látja, hogy a kormány politikusai kizárólag választási ciklusokban
gondolkoznak, és arra számítanak, hogy adott esetben kínai hitelből is lehetne finanszírozni a különböző fejlesztési beruházásokat. Azonban a volt uniós biztos szerint ez egy kockázatos út, mert nem feltétlenül szerencsés dolog az, ha unión kívüli országokkal kerülünk függőségi viszonyba a hitelezés kapcsán. Az „optimális fejlődési irány” az volna, ha az unió szakpolitikájával összhangban valósulhatnának meg többek között, a környezetvédelmi és közlekedésfejlesztési projektek.

A szocialista párt elnökségi tagja a műsorvezetői kérdésre válaszolva elmondta, hogy ha egy komolyabb jobboldali fordulat következne be a jövő évi EP-választáson és a jelenlegi kormánnyal szövetséges erők kerülnének többségbe, akkor is a legkorábban 2024 végére érkezhetnének meg a fejlesztési források. Azonban Andor László a rádióban elmondta, hogy nem számít komolyabb jobboldali fordulatra.

A politikus emlékeztetett, hogy Magyarország hamarosan az Európai Tanács soros elnöke lesz. Azonban még a regnáló országnak sincs jogosultsága arra, hogy a különböző európai intézményeken néhány hónap alatt átvigye a beragadt uniós forrásoknak a kérdését. „Ilyen hatásköre nincs a Tanácsot elnöklő országnak, hogy gyakorlatilag lezárjon egy ilyen ügyet és azt mondja, hogy márpedig nekem ez a véleményem, és tessék hozzám igazodni. Ilyen nincs” – érvelt a volt uniós biztos.

Kapcsolódó párttagok