mszp.hu
2019. szeptember 24. 15:35

Bangóné – Komjáthi: Felső vezetés meghibásodása miatt késnek a vonatok, összeomlás veszélye fenyeget a MÁV-nál

Bangóné – Komjáthi: Felső vezetés meghibásodása miatt késnek a vonatok, összeomlás veszélye fenyeget a MÁV-nál
Nem az önkormányzati kampány miatt késnek vagy épp mennek egymással szembe a vonatok, zárnak be a jegypénztárak, hanem azért mert a MÁV vezetése élén egy politikai lobbista ül. Egyre nő a káosz és az elégedetlen utasok száma. Erről tartott sajtótájékoztatót a Nyugati pályaudvar előtt kedd délután Bangóné Borbély Ildikó a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője és Komjáthi Imre a párt alelnöke.
„Egyre jobban elegük van az utasoknak és a MÁV dolgozóinak abból, amit a kormány és Homolya Róbert nem vesz észre” – mondta felháborodottan Bangóne Borbély Ildikó. „A Nyugati pályaudvaron, a mai napon, 4 jegy-automatából egyetlen egy működik csak. Folyamatos a munkaerőhiány miatt a pénztárak bezárása és az el nem indult vonatok száma. Arra, hogy egy vonat késik 10-20 percet vagy épp órákat, már fel sem kapjuk a fejünket. Lassan a koszos vonatokat is megszokjuk” – sorolta a mindennapos bosszúságokat a képviselő. Bangóné külön felhívta a sajtó figyelmét arra, hogy az országszerte a vasútállomásokon uralkodó állapotokról személyesen készített videó bejegyzéseket oszt meg közösségi média oldalán.
 
A MÁV vezérigazgatójáról, Homolya Róbertről elmondta, szerinte nem veszi észre, hogy most már emberéletek forognak kockán. Az elmúlt csaknem tragikus kimenetelű hetek botrányaira utalva feltette a kérdést „Megvárjuk azt, hogy tényleg olyan tragédia történjen, ami emberéleteket fog követelni? Szembe mennek egymással az InterCity vonatok, 200-méterre állnak meg végül egymástól. Kisiklik egy tehervonat Miskolc közelében. Nap, mint nap halljuk már ezeket a híreket, és akik használják ezt a tömegközlekedési eszközt, tudják, hogy mekkora nagy baj van. A kormánynak, a miniszterelnöknek és Homolya Róbertnek azonban fogalma sincs” – tette hozzá.
 
Bangóné a problémák fő okát abban látja, hogy „azok hoznak döntéseket a MÁV-val kapcsolatban, akik vonatra sem ülnek soha és hazudnak azoknak, akik naponta utaznak így.” Elmondta, szerinte a kormány, ill. a MÁV vezetősége nincs felkészülve a Nyugati pályaudvar féléves lezárására, ami az utazóközönség szerint teljes képtelenség, csak még nagyobb káoszhoz vezet. 
 
Komjáthi Imre a MÁV dolgozóinak szemszögéből világította meg a problémahalmazt. „Ami jó az utasoknak, az jó a vasutasoknak. Ami jár az utasoknak, az jár a vasutasoknak is.” A szocialista politikus tiszteletet követelt azoknak a tüntetőknek is, akik szeptember 26-án fognak a Keleti pályaudvar elé vonulni és akikre Loppert Dániel MÁV szóvivő azt mondta, csak október 13-ig lesznek tüntetők, utána utasok lesznek. Komjáthi visszautasította a politika összemosását az alkalmatlan vezetés hibáival. „Nem az önkormányzati kampány miatt késnek vagy épp mennek egymással szembe a vonatok, zárnak be a jegypénztárak, hanem azért mert a MÁV vezetése élén egy politikai lobbista ül, aki nem képes úrrá lenni ezen a helyzeten” – mondta az MSZP alelnöke. „Felső vezetés meghibásodása miatt késnek a vonatok; összeomlás-veszélyre hívnak fel a táblák” – tette hozzá.
 
„A vasutas szakszervezetek nemrég több nyilatkozatot tettek közzé. Az egyikben azt kérték, hogy ne a MÁV dolgozóinak, a jegypénztárosoknak, a jegykezelőknek, az egyszerű vasutasoknak kelljen elvinni a balhét [a kialakult káosz miatt]. Az összes probléma miatti harag rájuk zúdul, pedig nem ők tehetnek róla, hanem a tehetetlen MÁV felső vezetés” – hangsúlyozta Komjáthi Imre, majd pártja nevében felszólította Homolya Róbertet és Loppert Dánielt, hogy „kéz a kézben menjenek és jelentkezzenek jegykezelőnek, mert ott talán szükség lehet rájuk.” 
 
Végezetül az ellenzéki politikus „Egységben az erő” jelszóval tüntetésre hívta az utasokat, a szakszervezeteket és a vasutasokat a Keleti pályaudvarhoz szeptember 26-ára. „Nem az önkormányzati kampány miatt, hanem mert dühösek vagyunk, elégedetlenek vagyunk és változást akarunk” – zárta szavait Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke.
 

Kapcsolódó párttagok