mszp.hu | Belföld | antiszemitizmus Hóman Bálint szobor
2015. december 04. 10:45

Antiszemita szobor az emberek adójából

Antiszemita szobor az emberek adójából
Székesfehérváron az Igazságügyi Minisztérium 15 millió forintos támogatásával készülnek szobrot állítani Hóman Bálintnak, a Horthy-korszakban több egymást követő kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének.

Hóman Bálint tagadhatatlan antiszemita volt, aki az akkori kormány tagjaként ilyesmiket mondott: „tudatára kell ébrednünk végre, hogy a zsidó, ha kivételezett is, sőt a zsidószármazású és zsidókapcsolatú személy is ellensége kell, hogy legyen a mai kormányrendszernek.”

Hóman lényegében kényszer nélkül vett részt a magyar zsidók jogfosztásában, szerepe volt a zsidótörvények előkészítésében, amelyeket aztán meg is szavazott. Politikai pályája során vallotta a fajelméletet és javasolta a zsidók kitelepítését.

A szobrot az a mai Igazságügyi Minisztérium támogatja, amelynek minisztere, Trócsányi László szerint 800000 magyar cigány honfitársunk csak felzárkóztatandó teher társadalmunkban. Egyes sajtóhírek szerint Trócsányi László – az egyik legtöbbet kereső magyar miniszter – azt is kifejtette, hogy szerinte fennáll az európai cigányság „radikalizálódásának kockázata”, mivel ők kirekesztett helyzetben lévő emberek, és így jobban ki vannak téve az ilyen nézeteknek.

Ha egy magyar miniszter egyszerre beszél egy társadalmi csoport kirekesztettségéről, és közben szobrot állít egy kirekesztésben élen járó miniszternek, akkor vagy végtelenül cinikus, vagy össze-vissza beszél.

Az Orbán-kormány a magyar társadalom felszeletelésére és csoportjainak elszigetelésére építi működését. Mást gondoló, de egyenértékűen magyar és jobb életre vágyó embereket ugraszt össze, hogy ameddig megosztottak, addig uralkodhasson rajtuk. A Hóman-szobor ennek tünete.

De semmi nem tart örökké. A cinizmus, a megosztás, a kirekesztés politikája véget ér majd, a Fidesz legyőzése után pedig Magyarországot szabadabb, békésebb, fejlődő és modern hellyé tesszük közösen – jóravaló, tenni akaró magyarok. Hóman Bálint és egyéb kirekesztők szobrai és szimbolizmusa nélkül.

Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok