2012. szeptember 20. 14:56

Apokalipszis a praxisokban?

A kormányzat saját egészségügyi ámokfutásának eredményét ismerte be egy újabb kapkodó és lehetetlen intézkedéssel: a háziorvosi praxisok megmentését szakképesítés nélküli orvosokra bízná.

Az MSZP többször figyelmeztetett: a háziorvosi praxisok súlyos veszélyben vannak, több régióban alig van háziorvos, és számos település küzd hasonló problémával. A számvevőszék legutóbbi felmérése szerint 171 üres praxis van. A háziorvosi gárda elöregedett: 70 százalékuk ötven év feletti, és mintegy 800 háziorvos már betöltötte a hetvenedik életévét. Az üres helyekre pedig senki nem jelentkezik. A fiatal orvosok elmenekülnek az országból, az alacsony bérezés miatt eszük ágában sincs itthon háziorvosként elhelyezkedni.

Az Orbán-kormányzat kapkodása és tehetségtelensége már ott tetten érhető volt, mikor a háziorvosok kártyapénzét megnövelték, mondván, ez majd megmenti a praxisokat. Mi már akkor jeleztük, ez messze nem elég. A kormányzat mostani lépése - amivel háziorvosi szakmai képesítés nélküli orvosok is elláthatnának praxist - is azt bizonyítja: a helyzet tarthatatlan.

A kormányzatnak végre be kellene látnia, nem trükközésekkel és szakmaiatlan bűvészmutatványokkal kellene megmenteni a helyzetet, hanem a költségvetési források azonnali átcsoportosításával. Amíg a háziorvosi praxisokban nem megfelelő a bérezés, a helyzet nem fog megoldódni. Ahhoz, hogy a magyarországi háziorvosi ellátás fenntartható legyen és elkerüljük a totális egészségügyi katasztrófát, a kormányzatnak a kommunikációra fordított milliárdok helyett erre a területre kellene költenie.  

Garai István Levente,
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi bizottság tagja