mszp.hu | Belföld | Kultúra Oktatás
2022. március 21. 16:05

Április 3-a után több mint 150 milliárd forintot biztosítunk az oktatásra

Április 3-a után több mint 150 milliárd forintot biztosítunk az oktatásra
Most lett elege az országnak: már látják, hogy a kormány több mint 10 éve veri át és nem is csak az oktatási szférát.

Felelősséget vállal az Egységben Magyarországért új kormánya, hogy április 3-a után rendbe teszi a tanárok ügyét, az ordas kamuval szemben, melyben a „Brüsszellel” háborút vívó fideszes kormány azt állítja, „Brüsszeltől” kunyerál a pedagógusok béréért – mondta el az MSZP-s Hiller István, korábbi oktatási miniszter, az Egységben Magyarországért Budapest 16. egyéni választókerületében újrázó képviselőjelöltje hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Nem a pedagógusok bérháttéréről tárgyalnak, hanem a Helyreállítási Alapról tárgyalnak, hogy mégis Magyarország elnyerje azt, ami egyébként az országunknak jár, csak a kormány tevékenysége nyomán ez felfüggesztésre került; hogy abban benne tud-e lenni a pedagógusok béremelése, azt én erőteljesen vitatom, de az, hogy kimondottan a pedagógusokról, a pedagógusok béréről folyik Brüsszelben tárgyalás, ez egész egyszerűen nem igaz” – szögezte le Hiller.

A szocialista képviselő megjegyezte, szerinte megmosolyogtató, hogy az a kormány, aki eddig tárgyalni se volt hajlandó a kérdésről, illetve próbálja ellehetetleníteni a pedagógusok sztrájkját, hirtelen a választás előtt két héttel jogosnak nevezi a tanárok követeléseit.

Elmondta, az Egységben Magyarországért programja irányadóként több mint 150 milliárd forintot szán az oktatás helyretételére, legfőképpen a pedagógusok jogos bérköveteléseire. „Mi először is helyreállítjuk (…) azt, hogy a majdani oktatási kormányzat, a szakmai és a szakszervezetek kapcsolatban legyenek. Ez, ami most itt folyik, egy oldalról pénz, egy oldalról bér, a másik oldalról pedig, hogy felrúgtak mindent, amit a rendszerváltás óta különböző kormányzatok az oktatás érdekelt szereplőivel kialakítottak”.

Hiller István rámutatott, ez a 150 milliárd forint feletti összeg elég lesz arra, hogy egy kormányzati ciklus alatt reális pályára állítsák a magyar oktatást – ebben azért is bízik, mivel az Egységben Magyarországért egyéniben és listán megválasztott képviselői elkötelezettek az ügy mellett.

Bejelentette, a megválasztandó Márki-Zay vezette új nemzeti egységkormány közzétett programja fordulatot hoz majd a pedagógusok fizetésében, hiszen a fideszes kormány által megszegett megállapodást, a bértáblának a minimálbér alapján való következetes emelését, ők a Fidesszel ellentétben betartanák. „Szavazzanak az ellenzékre, és akkor a felelősség egyszerű. (…) A fideszes kormány nem egyszerűen ígért valamit, hanem betartották két évig, majd saját ígéretüket megszegték, és az a követelés azóta már évek óta, hogy „semmi mást ne csináljatok, csak a saját ígéreteteket tartsátok be!”” – emlékeztetett.

Végezetül megerősítette, amivé a pedagógusok sztrájkja kinőtte magát, már sokkal nagyobb réteget mozgat meg, sőt, egyre nő az ellenállás. „Ez valóban már több mint a pedagógusok szakszervezetei által szervezett demonstráció. Akkor, amikor diákok, szülők és politikai oldaltól függetlenül emberek azt mondják, „kiállunk azért, mert a gyerekeink jövője forog kockán”, amikor valóban olyan népszerű emberek, akik nem politikából nyerték az ismertségüket azt mondják, hogy „Állj!”, akkor ez már sokkal több annál, mint egy szakma jogos követelése” – hangsúlyozta a volt oktatási miniszter, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is.

Kapcsolódó párttagok