mszp.hu | Belföld
2022. március 10. 12:32

Április 3-án a szabadság ereje fogja megbuktatni a Fideszt!

Április 3-án a szabadság ereje fogja megbuktatni a Fideszt!
Április 3-án a szabadság ereje fogja megbuktatni a Fideszt, és elhozza Magyarországnak a békét és biztonságot – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és frakcióvezetője napirend előtt csütörtökön a Parlamentben, Orbán Viktor képmutatásával szembesítve a kormánypárti képviselőket.

Azt mondta: ma Magyarországnak olyan miniszterelnöke van, aki elárulta szövetségeseit és lépésről lépésre segítette Putyin terjeszkedését.

„Orbán Viktornak konkrét felelőssége van abban, hogy a jelenlegi helyzet kialakult!” – utalt az orosz-ukrán háborús helyzetre, rámutatva: Orbán titkosszolgálati és belügyi vezetők előtt már három évvel ezelőtt kijelentette, hogy „Oroszország el fogja foglalni Ukrajnát, ami szerinte ’egy nem létező ország’”.

„Honnan volt ilyen jól értesült a miniszterelnök?” – tette fel a kérdést Tóth, úgy folytatva: ha Orbán tudta, hogy Putyin mire készül, miért nem tett intézkedéseket a háború várható hatásainak enyhítésére, az infláció leküzdésére, a forint értékének megőrzésére és hogy Magyarország felkészülten várja a háborús válságot?

Idézte Orbánnak azt a korábbi mondatát, mely szerint „Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed.”

„Ezek a szavak bizonyítják, hogy Orbán Viktor semmit nem tud a békéről. Talán nem is ismeri” – jelentette ki Tóth.

„Orbán Viktortól senki sem remélhet békét! Pedig a magyar emberek békét és biztonságot akarnak! Legyen béke és biztonság az utcákon, legyen béke és biztonság a gazdaságban, és legyen béke a lelkekben!” – hívott fel, rámutatva: joggal várja el mindenki, hogy akik a magyar nép szolgálatára esküdtek, megvédjék őket a háborútól és annak következményeitől.

Azt mondta, a magyar emberek megélhetésének biztonsága érdekében minél előbb le kell hívni „a több ezer milliárd forintnyi uniós támogatást, ami azért került veszélybe, mert a Fidesz-kormány korrupt és megsérti a jogállami működés feltételeit”.

Érdemi lépéseket szorgalmazott, mert, mint mondta, a Fidesz szakadékba lökte a forintot, évek óta gyengíti „csak azért, hogy Matolcsy György a jegybankban százmilliárdokat kaszáljon az árfolyamnyereségen. Strómanok, rokonok, alapítványok, Porschék – erre koncentrál Matolcsy”, miközben már 400 forintba is került egyetlen euró – mondta.

Rámutatott a „brutális”, 8,3%-os februári inflációra és a 11%-os élelmiszerár-növekedésre, mely számok még az orosz agresszió előtti állapotot tükrözik.

Aláhúzta: néhány cikk 3 hónapos árbefagyasztása nem oldja meg a problémát, a választás előtt hitelből kiszórt egyszeri juttatások pedig ilyen árak mellett hamar elfogynak, „utána pedig továbbra is marad a drágaság és a nélkülözés milliók számára”.

Kiemelte: Orbánnak lett volna lehetősége és ideje is a kisnyugdíjak és az alacsony fizetések felzárkóztatására, a szegénység csökkentésére, az alanyi jogon járó családtámogatások értékének növelésére, a szociális biztonság megerősítésére. „De Orbán és a Fidesz putyini mintát követve leépítette a jogállamot, és lopásalapú kormányzást vezetett be” - mondta.

Kijelentette: a magyar emberek számára egy olyan új kormány adhat biztonságot és őrizheti meg a békét, melynek tagjait és vezetőjét tisztelik, és nem árulóként kezelik a szövetségesek. Ezért az április 3-ikai választáson „a szabadság ereje fogja megbuktatni a Fideszt”.

Kapcsolódó párttagok