Arányos képviselet a politikában és a gazdaságban – sikeres példák az Atlanti-óceán két oldaláról

Negyedik alkalommal rendezett transzatlanti esélyegyenlőségi szemináriumot az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS). Megnyitó beszédében dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a FEPS alelnöke úgy fogalmazott, hogy a nők arányos képviselete kulcsszerepet játszhat a baloldal sikeres választási szereplésében, a gazdasági életben jelenleg fennálló igazságtalan helyzetet pedig – ha kell – szabályokkal kell megváltoztatni. 

Az Európai Bizottság közelmúltban ismertté vált, női kvóták bevezetését célzó javaslata nyomán, Európa-szerte társadalmi vita indult a paritásról, ami – az ENSZ Nőszervezetének közreműködésével – az EU határain is átlépett, és nemzetközi szintre emelkedett. A nők képviselete, a politikai és gazdasági életben való részvétele ugyanakkor nem egyszerűsíthető le a kvótákra. A rendkívül összetett probléma megvitatása a célja annak a szemináriumsorozatnak, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a FEPS a politikai, az akadémiai és az üzleti élet elismert képviselőinek részvételével. Az Atlanti-óceán mindkét partjáról érkezett előadók konkrét példákon keresztül mutatták be az általuk tapasztalt legjobb és legrosszabb gyakorlatokat.

„A nők európai politikai életben betöltött súlyának növelése érdekében a 2014-es európai választáson fele-fele arányban kell női és férfi jelölteket állítani” – hangsúlyozta hozzászólásában Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az Európai Szocialisták Pártja általa vezetett Nőszervezete mindent el fog követni az egyenlő képviselet gyakorlati megvalósításáért. „Meggyőződésem, hogy a nők és a férfiak arányos képviselete kulcsszerepet játszhat az európai szocialisták sikeres választási szereplésében” – tette hozzá.

Gurmai Zita kifejtette: a politika világa mellett a gazdaságban is ösztönözni kell a nők részvételét, amelyhez szigorú és számon kérhető európai szintű szabályokra van szükség. „Az európai vállalatokban a társadalom tükröződik vissza, ezért nem szabad hagyni, hogy a fontos gazdasági döntéseket kizárólag férfiak hozzák meg” – mondta az EP-képviselő.